Ваканциите, включващи снимки с пухкави коали или яздене на слонове, може да изглеждат сладки, но Instagram иска да предупреди потребителите си за потенциалната злоупотреба с животни, която се случва под повърхността на тези кадри, съобщава Business Insider.

От понеделник платформата за споделяне на снимки вече показва на потребителите изскачащо съобщение, ако търсят конкретни хаштагове на животни или диви животни.

Сигналите предупреждават потребителите за възможностите за злоупотреба с животните. Ако търсите или кликвате върху хаштаг като "#slothselfie", "#elephantride" или "#exoticanimalforsale", се появява предупреждение, което потребителят трябва да потвърди, преди да бъде пренасочен към резултатите от търсенето.

Съобщението гласи: "Защитете дивата природа с Instagram. Злоупотребата с животни и продажбата на застрашени животни или техни части не е разрешена в Instagram."

След това потребителите получават три опции: "Научете повече", "Показване на публикации" или "Отказ".

Снимка 327635

Източник: Instagram

Ако някой иска да разбере повече за дивата природа и животните, "научете повече" го пренасочва към страница с Център за помощ на Instagram, в която се разяснява какво представлява експлоатацията на дивата природа и злоупотребата с дивите животни.

Instagram работи по списъка с хаштаговете в продължение на няколко месеца с принос от Световната организация за защита на животните, Световният фонд за дива природа (WWF) и ТРАФИК- организация, която си сътрудничи заедно с WWF за наблюдение на злоупотребите и продажбата на застрашени видове.

Подобни предупредителни съобщения, но свързани със самоубийство, самонараняване и хранителни разстройства, вече са създадени с много хаштагове на десетки езици.

Публикация, споделена от kerridarnell (@kerridarnell) на

Пълният списък с хаштаговете, които са показател за предупредителния сигнал, не е оповестен от социалната платформа. Вместо това Instagram предпочита потребителите да ги откриват сами, докато търсят снимки.

С предупредителното съобщение от Instagram се надяват да отворят очите на своите потребители за експлоатацията на животните, която се случва, докато се прави всяка една от въпросните снимки.

Публикация, споделена от May Miles (@travelwithmaymiles) на

Според National Geographic досегът и практическият опит с дивото животно, предлаган като екскурзионна атракция, в повечето случаи влияе отрицателно на благосъстоянието му.

Редица животни, включително ленивците, не се радват да бъдат държани и прегръщани.

Защо не бива да прегръщате кучето си

Кучетата не бива да се прегръщат

Психологията на домашните любимци е различна от нашата

Слоновете и делфините са подлагани на изтощителни и болезнени процеси, преди да станат готови за екскурзиите, включващи плуване с делфини и яздене на слонове, които много туристи търсят при пътуванията си в чужбина.