Учените, които се занимават с психология и поведение на кучетата, съветват да не прегръщаме домашния си любимец, независимо колко приятно е това за нас. Оказва се, че в най-добрия случай то просто изтърпява този жест, но не му се наслаждава.

Специалистите предупреждават, че прегръдките значително повишават риска от ухапване, тъй като предизвикват безпокойство и стрес у кучето.

Снимка 319715

Източник: iStock

Причината е, че кучетата са пригодени за бягане животни и когато се почувстват заплашени, първото нещо, което инстинктът им подсказва да направят, за да се защитят, е да бягат. Прегръдката физически ограничава тази възможност, което тревожи животното и то може да ухапе човека, ако напрежението нарасне прекалено много.

Проблемът е, че ние често приписваме собствените си емоции на животните, без да разбираме тяхната психология, и разчитаме знаците погрешно. Знаем, че куче, което е силно раздразнено, оголва зъбите си, но пропускаме всички сигнали, преди да се стигне до този краен момент.

Знаците

Те са лесно разпознаваеми, стига да сме наясно с тях. Когато кучето е притеснено, то извръща глава от обекта, който го тревожи - прекъсва зрителния контакт, ако ние сме причината за това безпокойство, притваря или затваря напълно очи, или пък показва "бялото на очите си".

Друг често срещан признак е свързан с позицията на ушите - при стрес те са прибрани надолу или към главата на кучето.

Облизването на муцунката или пък на вашето лице не е целувка, а е сигнал, че животното е притеснено. Същото важи и за прозявката или вдигането на една от лапите.

Снимка 319716

Източник: iStock

Проверете сами

Обърнете внимание на поведението на кучето си при следващата прегръдка, която решите да му подарите, и вижте дали то не ви дава някой от тези сигнали.

Всяка връзка се крепи на доверие, грижа и правилна комуникация, а тази с домашните ни любимци не прави изключение. Ако установите, че приятелят ви не се чувства добре с този жест, може да изразите любовта си чрез игри, галене и вкусна награда.