Ходили ли сте с деца на море? Ако да, значи имате представа в общи линии какво означава, а именно никаква почивка и очите на четири във всички посоки. С куче на море е почти същото, защото животното тича, скача, вълнува се и има своите нужди, които ние трябва да задоволяваме.

Въпреки цялата лудница, свързана с ходенето на море с домашния любимец, мнозина предпочитаме да не се отделяме от четириногото си другарче и искаме да го водим с нас навсякъде. Ако сме готови да рискуваме, да забравим за истинския смисъл на думата почивка и да заведем кучето си на море, то нека го направим подготвени.

Плажната чанта

Нашата чанта за плаж е важна, но тази на кучето дори още повече. Освен документите му, в нея трябва да сложим и купичка и няколко бутилки вода, защото заради пясъка, със сигурност ще трябва да я сменяме често. Да не забравяме и за кучешките бисквитки, които да даваме като награда, когато ни слуша, както и храна, и купичка за храна, ако смятаме да изкараме цял ден на плажа.

Снимка 367937

Източник: iStock

Но това далеч не е всичко, защото продължаваме със списъка с принадлежности като слънцезащитни продукти, хавлия, както и чорапчета, за да предпазим възглавничките от горещия пясък, ако има деликатни лапи. Ако ще взимаме играчка, нека да е гумена, за да се забавляваме с нев и във водата.

Идентификацията

Дори и кучето ни да има микрочип, ако плануваме да ходим на плаж (същото важи и за планината), е препоръчително да сложим допълнителна идентификация, като медальон или значка с наши данни и т.н. Както отбелязват и от Hola, по този начин, дори и да се изгуби, ще бъде по-лесно да го намерим.

Правилата

Въпреки че през последните години броят на плажовете, които позволяват кучетата, се е увеличил, важно е да се информираме предварително дали е разрешено за кучета да посещават избрания от нас плаж.

Снимка 367940

Източник: iStock

Времето

Въпреки че можем да прекараме целия ден на плажа с най-добрия ни приятел на четири лапи, съветваме началото на деня (до 11:00 ч.) и в края на деня (след 17:00 ч.). В тези времеви отрязъци ще избегнем прекомерната топлина и потокът от хора ще бъде по-малък. Така ще имаме по-голяма свобода да тичаме по пясъка и да се къпем в морето.

Водата

Трябва да се внимава с водата, особено ако има медузи или таралежи. Ако морските условия не са безопасни (знамената ще покажат), по-добре е да пропуснем плажа за един ден, особено ако косматото ни другарче е от тези, които се къпят на мига, щом видят водата.

Снимка 367936

Източник: iStock

Но не всички кучета обичат водата. Ако и нашето спада към тази група, не бива да го насилваме да влиза, защото ще го стресираме. Къпането не е единственото забавление на плажа все пак.

Чистотата

За да се насърчи доброто съвместно пребиваване на плажа между кучета и хора, е важно като собственици на домашни любимци да почистваме след кучето си, както го правим (ако го правим) и в града. Трябва да си носим торбички за екстременти и да се уверим, че са плътно завързани, когато ги оставяме в кофа или контейнер.

Как да направим разходките с кучето по-приятни

Наръчник за разходките с кучето

Някои основни правила, за които да се замислим

След плажа

Снимка 367939

Източник: iStock

Когато се приберем у дома след изпълнения с игри и забавления плажен ден, с чиста вода трябва да отстраним остатъците от сол и пясък от козината на домашния любимец, което ще помогне да предотвратим появата на сърбеж и кожни раздразнения.

Важно е да проверяваме обстойно ушите на четириногия ни приятел , за да се уверим, че в тях не е останала вода или пясък. Ако след плажа кучето разклаща главата си и чеше ушите си настойчиво, трябва да се консултираме с нашия ветеринарен лекар, преди да е развило сериозно ушно възпаление.