Споровете с любимия човек са неизбежни. Най-често за битовизми (и по-добре), от време на време за смисъла на живота и връзката ни, пък за разнообразие и някоя сцена на ревност. 

Ако виковете, крясъците и ударите по масата понякога ни изглеждат единствената алтернатива за решаване на проблема, то е добре отново да помислим по въпроса. Безспорно скандалите, които си спретваме, са отдушник на насъбралото се напрежение.

Но ако искаме след тях да има някаква промяна, а не всички думи да останат като глас в пустиня, то тогава е добре да имаме предвид няколко съвета, които могат да доведат до по-ползотворен спор. Да, да, има такова животно.

Времето

Неразбирателствата трябва да се решават навреме, но и когато наистина имаме време за тях. Иначе просто ще си разменим някоя и друга дума и темата ще остане с отворен край.

Снимка 381142

Източник: iStock

Ако сутрин преди работа сме се сдърпали, по-добре да оставим спора за вечерта, когато можем да разискаме по-надълго темата. Точно и гневът ще ни е минал дотогава.

Да планираме скандалите изглежда малко налудничаво, но да планираме споровете, които да водят до резултат ни звучи като добра идея. Но и да оставим за вечерта сериозните разговори, никога не бива да ги проточваме до преди лягане или когато вече сме си легнали.

Навици

Те до известна степен също са свързани с времето. Ако сме свикнали да се хвърляме с викове на половинката си веднага щом се прибере от работа, но това не води до желания от нас резултат, значи е време за промяна на правилата на играта.

Когато поставим наболялия въпрос изненадващо, но с подходящия тон и в подходящия момент, може пък да постигнем неочакван, но така желан резултат.

Снимка 381143

Източник: iStock

Избор на позиция

Дали ще е нападателна или отбранителна, това зависи най-вече от същността на спора и дали сме жертва или виновник за него. Но, независимо от тези фактори, не бива да забравяме, че всяка дума, която излиза от устата ни, трябва да бъде премислена. Дори да е много набързо.

Активният режим на нападение се задейства, когато нивата на хормоните на стреса скочат значително. Това ни дава повече енергия, за да се скараме подобаващо. Тогава избираме или да сме в "борба", или в "полет".

В първия случай скачаме в скандала с главата напред и даваме всичко от себе си. Във втория се чудим как да избягаме от ситуацията, но не с добро. 

Има и трети вариант - режим "замръзване". Това е когато някой ни говори, а ние сякаш въобще не възприемаме. И това, че половинката ни заема точно тази позиция не значи, че не му пука за нашите мисли и чувства.

Просто вероятно има нужда от кратка пауза за осмисляне и формулиране на логичен отговор. И ние трябва да я дадем, ако искаме добър резултат, съветват от Time.

Снимка 381141

Източник: iStock

Искания

Трябва добре да знаем какво искаме и да го заявяваме в прав текст, вместо просто да се оплакваме. Така не могат да ни обвинят, че си мръкнаме безпочвено

И трябва да забравим всички изречения, започващи с "ти". Вероятно не получаваме това, което искаме, защото не знае как да си го поискаме.

Вместо "Ти никога не си оправяш леглото", използваме фрази като "Искам да си по-подреден в общия ни дом".

Снимка 381174

Източник: iStock

Изясняване

Понякога скандалите възникват заради недоразбиране или недообясняване на дадена ситуация. Затова винаги трябва да дадем възможност на отсрещната страна да ни каже каквото има да казва. 

Кратко и ясно - слушане без прекъсване.

Извинение

Все стигаме до този момент, в който един от двамата трябва да подвие опашка и да си признае вината. Разбира се, има много хора, на които това им е буквално непосилно.

Има ли щастлива връзка без редовен секс

Има ли щастлива връзка без редовен секс

Отговор от специалист

Както изразяваме по различен начин любовта си, така няма стандартни правила за искане и получаване на прошка. Всичко е индивидуално и зависи най-вече от това кое е важно зa половинката ни - дума, жест, подарък или друго.