Както вече почти всичко около нас, и котките имат свой ден - днес, 8 август. Но Денят на котката е много повече от този на хот-дога например. Най-малкото, защото котките в древността са божества, а днес отново ги боготворим, отваряйки дома си за тях и мъркащата им любов.

По случай празника на пухкавите домашни любимци събрахме любопитни факти за тях, които ще ни накарат да ги обичаме още повече. Е, с някои малки изключения.

Котките са доста по-своенравни от кучетата и, като хората, имат различни настроения, които често е трудно да разгадаем. Всъщност, мозъкът на котките е много по-сходен с човешкия, отколкото с кучешкия, най-вече по отношение на зоните, които отговарят за емоциите.

Снимка 372335

Източник: iStock

Според някои учени, емоционалните състояния на котката са седем: щастлива, изплашена, нервна/несигурна, раздразнена, агресивна, гладна, привързана. Ако сме стопани на котка от няколко години, със сигурност успяваме да разпознаваме повечето, но винаги има моменти, в които се чудим какво й прищрака сега на тази животинка.

Котките могат да бъдат много любвеобилни, но само когато те си решат. Тогава ни раздават целувки с очи, гледайки ни буквално влюбено и мигайки често. Обичат също така да целуват по ескимоски, търкайки муцуната си в нас. 

Опашката на пухкавото четириного също издава много. Когато е право нагоре, значи то е в готовност да действа и се чувства под заплаха. Когато обаче краят й е извит, значи котката се е разчуствала и можем да използваме момента да си поиграем и да се поглезим.

Снимка 372333

Източник: iStock

Котките издават над 100 различни звука. Някои от тях служат за комуникация помежду им (например между майката и малките й), с други реагират на околната среда, а с трети сякаш се опитват да ни кажат нещо.

Вечният въпрос: кучетата или котките са по-умни

Вечният въпрос: кучетата или котките са по-умни

И нееднозначният отговор на науката

За сравнение, кучетата издават само 10 различни звука. И едните, и другите домашни любимци нямат рецептори за сладко, затова и не е препоръчително да им се дава. Слухът на котките обаче е доста по-развит, както и възможността им да виждат на тъмно.

Женските котки раждат между едно и девет котетата в котило, като рекордът е 19, 15 от които оцеляват.

Снимка 372336

Източник: iStock

Съществуват около 40 породи котки, както най-разпространените сред домашните любимци са персийската, сиамската и мейн кун. Едни от най-скъпите котки са умален вариант на своите по-големи, диви събратя - каракал и савана, като цената им е петцифрена сума.

Най-богата котка пък наследява 13 милиона долара, след като стопаните й умират и й приписват цялото си богатство. Това не е толкова изненадващо, като се има предвид, че в древен Египет починалите котки са погребвани с специални гробници след като са мумифицирани. Точно като божества, пише Fact Retriever.

И като такива, котките не си губят времето с глупости, а прекарват 2/3 от живота си в сън. Понякога го правят на доста абсурдни места. В по-голямата част от времето обаче не спят дълбоко, а са нащрек за случващото се около тях. Все пак са хищници, макар и поспаливи.

Снимка 372337

Източник: iStock

Ами мъркането? То си остава мистерия, но лека-полека се разгадава. Сигурно е, че то не е само признак, че на котката й е добре да я галим. Смята се, че мъркането идва от мускулите в ларинкса, които се свиват и отпускат много бързо и така въздухът трепти. 

Невинаги мъркането е знак, че котката е щастлива и доволна. Тя може да използва тази "функция" за намаляване на напрежението. Освен това, мъркането подпомага растежа и доброто състояние на костите и мускулите.

И докато учените се опитват да разгадаят котката, ние можем без много усилия да си пуснем някое от хиляди клипчета с домашните любимци, които са навсякъде в интернет. И имат милиони, десетки милиони гледания.

Котката, на която има за какво да завиждаме

Котката, на която има за какво да завиждаме

Царски живот

А причината за този интерес също е обяснена - тези клипове подобряват настроението и намаляват стреса. Така че, знаем как да отбележим днешния празник, дори да нямаме котка.