Културата на работа от понеделник до петък е толкова добре установена по целия свят, колкото е и склонността на служителите да се разсейват и бездействат в петъчния ден, вперили поглед към наближаващия уикенд.

През последните години често чуваме предложения за въвеждане на четиридневна работна седмица, но подобен режим на работа все още се прилага на твърде малко места.

Това лято мениджърите в японския клон на Microsoft са решили да изпробват теорията на практика и да открият точно какви са плюсовете и минусите от олекотения работен график както за служителите, така и за работодателя.

Оказва се, че четиридневната работна седмица е стратегия, в която губещи няма.

Снимка 451013

Източник: iStock

В продължение на пет поредни седмици служителите на Microsoft в Япония са се радвали на тридневен уикенд, което на пръв поглед би означавало, че производителността на компанията за този период би трябвало да е с около 20% по-малка.

Резултатите и статистиките на Microsoft обаче сочат точно обратното - общата производителност на служителите е скочила с цели 39.9%, което ясно показва, че отпочиналите и доволните служители са склонни да работят много по-усилено от обикновено.

Нещо повече - в този пет-седмичен период на експерименти, служителите на компанията са взимали 25% по-малко почивни дни от обикновено - още един плюс в полза на работодателя.

Снимка 451014

Източник: iStock

Истината е, че подобен режим на работа има и плюсове за планетата и околната среда.

През четиридневните работни седмици са изразходвани 23.1% по-малко ток, а принтираните хартиени копия са били с 58.7% по-малко.

Мъжете, оплешивяването и свързано ли е то с многото работа

Оплешивява ли се от преработване

Има ли връзка между работа и коса

92% от служителите на Microsoft в Япония са на мнение, че четиридневната работна седмица трябва да се превърне в норма. След всички споменати ползи ние просто ще се съгласим и ще повдигнем въпроса при следващата си среща с шефа.