Ако не може да спрете да плачете, докато кълцате лук (като повечето хора), тогава имаме добри новини.
Вече съществува по-сладка, по-хрупкава, по-малка версия на типичния лук - резултат от кръстосване на няколко сорта натурален лук, което означава, че няма генетична модификация.
Причината, поради която плачем, когато нарязваме лука, е в съдържащите се в него летливи съединения, познати като алил пропил дисулфид. Точно те реагират с воднистата течност в очите ни, образувайки сярна киселина - основната причина за сълзи в очите, като противодействие, за да се намали дразненето.
Източник: iStock
Bayer, компанията, която разработва новия лук, казва, че за разлика от конвенционалния лук, чиито летливи съединения се увеличават, докато се съхраняват, летливите съединения на новия продукт, намаляват с течение на времето. Така те губят ефекта, предизвикващ сълзите.
За момента лукът без сълзи е на разположение само в Невада и Вашингтон, където се отглежда, но да се надяваме, че ще достигне и до европейския пазар.
nmkas
на 11.01.2018 в 13:20:35 #1Тоя лук не ме кефи ! Сладък е .