Над 26% от произведената в света енергия идва от възобновяеми източници. Много държави не спират да работят усилено за повишаването на този процент през идните години.

Дания и колко ток успява да произвежда страната от вятъра

47% от тока в тази европейска страна идва от природата

Как да впрегнем въздушната стихия

Огромна част от въобновяемата енергия се произвежда от вятърни турбини или соларни панели, които стават все по-достъпни за обикновените потребители по цял свят.

Общото възприятие по отношение на тези източници е, че са безвредни за околната среда и са начинът да противодействаме на продължаващото вече десетилетия замърсяване от изгаряне и преработка на земни ресурси за добив на електричество.

И това безспорно е така, но често забравяме, че в тези системи за "зелена" енергия основна роля играят батериите на литиева основа.

Снимка 461316

Източник: iStock

С навлизането на соларните и вятърните системи и развитието на електроавтомобилите през последните години, търсенето и цените на лития са скочили неколкократно, а с тях и добивът на минерала.

През 2014 г. един тон литий е струвал около 6500 долара, докато днес цената му надминава 16 000 долара. Това е страхотно за икономиката, но... не и за околната среда.

Добивът на литий е доста мръсен и скъп процес, в който най-важният ресурс е водата. За извличането на само един тон литий са нужни около два милиона литра вода.

65% от целия воден ресурс на Чили например отива директно в литиевите мини.

Снимка 461318

Източник: iStock

Още по-лошото в случая е, че тази вода не може да се използва отново и обикновено изтича в почвата, носейки със себе си цял коктейл от вредни за природата химикали.

Samsung, графеновите батерии, предимствата им и кога да ги очакваме в смартфоните

Ще има ли скоро графенови батерии за смартфони

Графеновите батерии са много по-издръжливи и надеждни

Установено е, че опасните течности могат да се промъкнат на разстояние от над 200 километра от литиевата мина, като в процеса променят съдържанието на почвите и отравят огромно количество растителност.