Крайните срокове, недостатъчното време и изненадващите задачи в последния момент определено са в състояние да ни изкарат извън нерви. Ако работим под стрес и често се налага да взимаме светкавични решения, то е добре да знаем как да го правим с най-голяма точност.

При положение че шефът дойде и поиска да завършим до края на деня проект, който ни се струва невъзможен и за три, какво трябва да направим? Най-лесно е да изпаднем в паника и да загубим ума и дума. Но след няколко подобни случая нищо чудно да загубим и работното си място.

Вместо това, имаме по-добро решение. Когато крайният срок притиска, трябва да си поемем дълбоко дъх и да се запитаме как бихме се справили със задачата, ако имахме достатъчно време. Така ще накараме мозъка си да работи продуктивно и да ни даде точен план за действие.

Снимка 360232

Източник: iStock

Добре е да подходим към сивото си вещество като към малко дете. Всеки път когато започне да си прави шеги с нас, започваме игра. В случая, играта се казва "двуминутно правило", пише Business Insider.

Когато сме поставени в стресова ситуация, трябва да си дадем две минути спокойствие, в който да стигнем до отговор на въпроса как да постигнем на пръв поглед невъзможното. 

5 бързи начина да се справим със стреса

5 бързи начина да се справим със стреса

Отнемат и само по 5 минути

И в никакъв случай да не отричаме страха и безпокойството си, а просто да погледнем на проблема през друга перспектива. Трябва да отговорим, а не да реагираме. Реакцията е импулсивна, емоционална, а отговорът - разумен и премислен. След него пък похвалата от шефа ни е гарантирана.