Германски учени установиха, че да живееш в близост до гора се отразява най-благоприятно на мозъка, тъй като пряко влияе върху състоянието на амигдалата. Това е центъра отговорен за регулиране на емоциите в отговор на неприятни гледки, усещания, миризми.

Амигдалата най-често се свързва с емоции като страх и тревожност, както и с чувството на удоволствие в отрицателен смисъл, т. е. на агресия.

Изобилието от дървета в околността прави хората много по-спокойни, като стимулира именно тази зона в мозъка, контролираща емоциите.

Според авторката на изследването д-р Симоне Кун от Университетския медицински център Хамбург-Епендорф, околната среда влияе на структурата и функциите на човешкия мозък, пише Daily Mail.

Нейният екип изследвал 341 пълнолетни граждани на възраст между 61 и 82 години. Получените данни били сравнени с местностите, в които живеели участниците.

Гражданите, които пребивавали за постоянно в по-голяма близост до горски масиви, се оказали с най-добри показатели. Структурата на тяхната амигдала се оказала най-жизнена, което означавало, че те по-добре се справят със стреса.