Колко пъти подред се храним от една и съща неизмита чиния? Точно така - николко. Защо обаче предполагаме, че паничките на кучето или котката ни няма нужда да се мият толкова често?

Изследване на американската Национална санитарна фондация прави списък с най-мръсните неща в дома и чинийките на домашните любимци се оказват четвъртият най-мръсен предмет вкъщи (на първите три места за гъбата за съдове, мивката и поставката за четки за зъби).

Снимка 373124

Източник: iStock

Звучи доста плашещо - не само че стои в средата на кухнята, но и чинийката на кучето е едно от най-любопитните неща за малките деца. А тя, според ветеринари, е развъдник за ешерихия коли, салмонела, стафилококи, гъбички и други зловредни паразити и бактерии.

Снимка 341852

Източник: iStock

Ветеринарите съветват първо да заменим всички пластмасови панички с керамични или такива от неръждаема стомана, а след това да ги почистим подобаващо. Което означава веднъж на ден с гореща вода и сапун, ако котето или кучето е яло суха храна, и след всяко хранене, ако става дума за храна от консерва или сурово месо.