В последните години кулинарията излезе от кухнята на ресторантите и се превърна в сфера, от която се интересуват много хора. Готварските риалити шоута са с висок рейтинг, а шеф-готвачите са звезди.
В старанието си да се представим като добри кулинари често прекаляваме с уреди и инструменти. Ето кои от тях шеф-готвачите никога не употребяват.
Различни ножове
Помним добре, че в "Поверително от кухнята" Антъни Бурдейн изрично написа, че шеф-готвачът има нужда от един нож - така наречения "шефски нож". Върхът му може да се използва за по-фина работа, а цялото острие - за нарязване на стек например. Съветът на готвачите е да инвестираме в качество, а не в количество.
Преса за чесън
Освен че е трудна за почистване, пресата е ненужна и лишава чесъна от голяма част от соковете му. Вместо нея може да ползваме ренде за цитруси/твърди сирена или просто да накълцаме на дребно.
Източник: iStock
Ръкавици за фурна
Май сме ги виждали само в домашните кухни. В професионалните готвачът изважда тавата от фурната с домакинска кърпа - същата, която ползва за подсушаване на работния си плот например. Но трябва да е суха, за да не се изгорим.
Лъжица за паста
Ако правим спагети, значи трябва да знаем как да ги сервираме. С това наум спокойно може да използваме лъжицата за сервиране на паста само колкото да измерим една порция. За самото сипване и обикновена щипка ще свърши работа.
Източник: iStock
Оризоварка
Това обемисто изобретение може и да е полезно, ако не ни се занимава да усъвършенстваме варенето на ориз или имаме достатъчно място в кухнята. Няма да го видим обаче в професионалната кухня.
Цитрус преса
Както вече споменахме, трикът за ефективно изстискване на лимон, е лесен, а единственото, от което се нуждаем, е вилица.