Козметиката е една от най-динамичните индустрии и понякога е трудно да се справим с най-новите съставки в света на грижата за кожата.

Сред най-популярните компоненти в различните козметични продукти са киселините, които - в правилните дозировки, правят кожата по-здрава и сияйна.

Но дали са за всеки тип кожа и коя трябва да използваме? За да помогнем за изясняване на проблемите, предлагаме един пътеводител за киселинна грижа за кожата.

Алфа-хидрокси или бета-хидрокси киселини

Докато всички киселини имат ексфолиращ ефект, алфа-хидрокси киселините са склонни да работят само върху повърхностния слой на кожата, като действат за освежаване на тена и могат да бъдат прилагани върху повечето видове кожа.

От друга страна, бета-хидрокси киселините проникват по-дълбоко, за да премахнат мъртвите клетки на кожата и запушените пори, което ги прави идеални за хора с акне или мазна кожа, проблеми с черни точки и т.н.

Снимка 337124

Източник: iStock

Гликолова киселина

Категоризирана като алфа-хидрокси киселина, гликоловата киселина често се нарича свещен граал на киселините, защото нейните предимства включват премахване на мъртва кожа, справяне с неравномерна текстура, пигментация и сухота.

Киселината действа като ексфолиатор, който прави кожата много по-мека, отколкото абразивните частици. Може да бъде открита като активна съставка в пилинг маски, овлажнители и серуми. Гликоловата киселина е алфа-хидрокси киселина с най-малък размер молекула, което означава, че лесно прониква през кожата.

Салицилова киселина

Салициловата киселина влияе отлично на проблемна кожа, като се справя със запушени пори и черни точки и същевременно намалява растежа на бактериите.

Тя прониква в мазната кожа, което води до сериозно дълбоко почистване, и работи като противовъзпалително средство - така спомага за успокояване на яростното акне.

Снимка 337125

Източник: iStock

Хиалуронова киселина

Докато алфа-хидрокси и бета-хидрокси киселините предлагат ексфолиация, хиалуроновата киселина осигурява нужната хидратация. Тя е естествен овлажнител, което означава, че привлича и задържа влага - незаменима активна съставка, която възвръща хидратацията на кожата ни, като същевременно повишава здравия ѝ и устойчив вид.

Ретинол и ретиноидна киселина

Формата на витамин А, ретинолът, е известен със своите антистареещи свойства и способност за справяне с няколко различни проблема на кожата наведнъж, включително увреждане от слънцето, фини линии, пори, акне и цялостна текстура.

Когато е в контакт с кожата, ретинолът работи усилено, за да увеличи оборота на клетките и да стимулира производството на колаген и еластан, като оставя кожата хидратирана, гладка и сияйна.

Въпреки че е подходящ за повечето типове кожа, ако имате кожни заболявания, като екзема или розацея, важно е да сте наясно, че използването на продукт с висока сила на ретинол може да засили възпалението.