Незадоволителното финансово състояние е една от най-честите причини да изпадаме в депресия и да не бъдем доволни от живота. Вярно, не всичко е пари. Но няма как да отречем и че те ръководят голяма част от живота ни.

Ако работим, нямаме дългове и сериозни разходи, но се чудим защо все не забогатяваме, ето няколко отговора. Ако тези навици присъстват в нашето ежедневие, скоро няма да преминем в графата "заможни".

Снимка 334358

Източник: iStock

Безсмислено

Може да работим здраво, по 12 часа на ден, но без особен ефект. Ако влезем в една рутина на работното място и просто изпълняваме машинално задачите си, най-вероятно ще постигнем само едно - да ни затрупат с повече.

Колкото и усилено да се трудим, ако не покажем и докажем себе си, ако не рискуваме, всичко е една кауза пердута. Трудът ни трябва да има добавена стойност както за нас, така и за фирмата. Тогава може да очакваме повишение.

Снимка 334333

Източник: iStock

Хитър ход

Освен да проявим разум на работното място, трябва да направим същото и с парите, които сме изкарали там. Да разчитаме само на заплатата си не е от най-умните възможности в днешно време. Особено при наличието на толкова перспективи за парите ни.

Да ги вложим в страничен бизнес, да сложим спестяванията си на влог или да инвестираме. Така с парите си ще изкарваме още пари. С тях ще може да посрещнем непредвидени нужди или да изплащаме ипотечен кредит.

Снимка 334339

Източник: iStock

Средно, милионерите инвестират по около 20% от състоянието си годишно. А богатството не се измерва само с парите, които имаме в момента, а и с тези, от които очакваме някаква възвращаемост.

Не е необходимо са сме специалисти по финанси, за да вложим парите си в нещо разумно. Единият вариант е да си наемем финансов консултант, а ако доходите ни не го позволяват, просто да отделяме малка сума всеки месец в пенсионен фонд.

Снимка 334365

Източник: iStock

50 лева разходи

Не само парите, които получаваме, но и тези, които харчим, са от съществено значение за финансовото ни състояние. Както казват хората, човек трябва да се простира според чергата си. Затова е много важно да не харчим повече, отколкото печелим.

Колкото повече пари взимаме, толкова повече ще се увеличават и разходите ни. Ще искаме да си позволим по-скъпи дрехи, по-чести почивки, по-нов смартфон. Но ако не съобразяваме баланса приходи-разходи, напълно вероятно е да влезем в омагьосания кръг на кредитите.

Снимка 334362

Източник: iStock

A от там не се излиза нито лесно, нито по-богат. Няма нужда и да правим разточителни покупки като скъпа кола, само и само да покажем да другите, че са ни вдигнали заплатата. По-добре да ги отложим за момент, в който сме наистина финансово стабилни.

Буркан банк

Друга често срещана грешка е да се вманиачим по пестенето, но не и по печеленото на повече пари. Ако заплатата ни е ниска, и да искаме, няма да можем да спестяваме много. Така само ще живеем в лишения, а крайният резултат няма да задоволи очакванията ни.

Снимка 334332

Източник: iStock

По-добре да насочим усилията си първо към това как да изкарваме повече, за да можем и да отделяме по-голяма сума. В противен случай, каузата е почти обречена. Милионерите имат много потоци на приходи, част от които спокойно могат да оставят за черни дни.

Важно също така е първо да отделяме конкретна сума за спестяване, а след това да харчим останалото. Ако направим обратното, вероятно да няма какво да спестим на края на месеца е доста голяма.

Снимка 334336

Източник: iStock

Трудно, но не и невъзможно

За да успеем да увеличим финансовите си постъпления и пътищата, по които те идват към нас, трябва да се решим да излезем от своята комфортна зона. Ако в нея месечно получаваме само една заплата и няма перспектива това да се промени, значи е време да поемем по нов път.

Богатите хора намират комфорт в несигурността. Тя ги кара да взимат бързи и често рисковани решения. Но без тази възможност не биха могли да постигат резултати, водещи към забогатяване.

Снимка 334335

Източник: iStock

Преодоляването на страха и поемането на премерените рискове са един от ключовете към успех на богатите. А желанието за емоционален и физически комфорт принадлежи по-скоро на средната класа.

Цел и вяра

Основна грешка на много хора е, че не вярваме, че можем да забогатеем. Ако смятаме, че тази възможност е отредена само на богоизбраните, започваме да се задоволяваме с това, което имаме, и спираме да дерзаем за повече.

Ако се сравняваме винаги с другите, които имат по-малко от нас, и това ни успокоява, никога няма да направим достатъчно, за да сме богати. А и ни трябва конкретна цел, която да ни мотивира.

Снимка 334366

Източник: iStock

Кола, къща, живот зад граница, спокойни старини. Всеки трябва да има конкретна цел. А докато я преследваме, може да открием неподозирани свои качества, пише Business Insider.