Кучетата са социални животни, но обикновено си имат любимец, когото приемат за свой стопанин и когото предпочитат пред останалите членове на семейството. Как преценяват обаче кой е любимият им човек? И възможно ли е да промените съзнанието им?

Разбира се, всяко куче е различно, но от Simplemost разкриват, че се прилагат някои общи правила, които оказват влияние върху избора на животното.

Социализацията

Снимка 352945

Източник: iStock

Редица кучета се обвързват най-много с този, който се грижи за тях по време на ключовия им период на социализация - между раждането и шестте месеца. В тази възраст мозъците им са невероятно възприемчиви и техните ранни социални преживявания влияят до края на живота им.

Ето защо е толкова важно да се уверим, че нашето кученце има положително общуване с широк кръг от хора, места и неща, с които искаме да свиква.

Ако все пак домашният любимец е попаднал при нас на по-късен етап, не бива да се притесняваме. Докато ранните преживявания са важни, продължителната социализация през целия им живот също има огромно значение.

Вниманието и привързаността

Снимка 349364

Източник: iStock

Повечето кучета са склонни да се привързват най-много към този, от когото получават най-голямо внимание. Така в семейство с двама възрастни и две деца, вероятно ще предпочетат човека, който го храни и извежда на разходка всяка сутрин и вечер.

Физическият контакт също подпомага създаването на по-силна връзка между кучето и човека - така че не подценявайте силата на милувките и вниманието, което му отделяте, за да демонстрирате любовта си. За някои домашни любимци не само количеството на вниманието и привързаността имат значение, а и качеството.

Къде е ключът

Снимка 352955

Източник: iStock

Отвъд вниманието на любимите им хора, кучетата създават връзка и по друга причина. Когато усетят, че човекът е източник на добронамереност, те правят положителна асоциация и се привързват по-лесно.

Положителните асоциации водят до по-успешни взаимоотношения. Защо мислите, че повечето кучета не обичат ветеринарите си? Защото ги свързват с нещо неприятно, което се случва в техния кабинет. Може да създаваме приятни връзки, за да помогнем при обучението и социализирането на домашния любимец.

Ето следният пример: някой идва вкъщи на гости, запознаваме го с кучето, като го караме да му даде бисквитка. По този начин се създава незабавна асоциация (нов човек = лакомства), която помага на косматото ни другарче да свикне с нови хора в дома и да ги възприема за близки.

Човешката личност и породата на кучето

Снимка 344154

Източник: iStock

Толкова пъти сме срещали куче, което изглежда и се държи като своя стопанин. Това е така, защото и кучетата често избират любим човек, който отговаря на собственото им енергийно ниво и личност.

DayCare "Добро хрумване" - първата кучешка градина в София

Първата кучешка градина в София

Къде да оставим кучето си, докато сме заети или на работа

Някои породи са и по-склонни да се свързват с един индивид, което прави по-вероятно любимецът им да бъде и единственият им близък. Типичен пример са хрътките, кеърнтериерите, басенджи и шиба ину.