Есента е тук, а след нея неизбежно ще нахълта и зимата. И макар природата да ни атакува със студ, тя ни е подготвила и начин да се сгреем.

От часовете по физика знаем, че топлината е енергия - за да стоплим нещо, използваме отделената енергия от нещо друго (гориво, електричество). За съжаление топлината не стои мирна и супата ни скоро изстива, стаята вече не е толкова уютна и студени тръпки пропълзяват по тялото ни.

Топлината и нейните проявления

Всичко това се дължи на явлението топлообмен. Ако два предмета имат различна температура, топлината веднага започва да се пренася към по-студения предмет, щом той се допре до топлия. Например, горещият чай предава топлинната си енергия на хладния въздух около чашата.

Снимка 318116

Източник: iStock

Когато двата обекта изравнят температурите си, топлообменът спира. Преносът на топлинна енергия чрез движението на течности и газове (въздух), се нарича конвекция. На този процес дължим и зъзненето - тялото ни произвежда топлина, но тя се разпилява из ледения въздух наоколо.

Толкова за намесата на природата в изстудяването. Да видим какво ни предлага тя, за да се стоплим.

Как да се стоплим

За да не губим цялата си топлина, ни е нужна изолация, т.е. бариера между топлия и студения обект, която понижава топлообмена или чрез отразяване на топлинното излъчване, или чрез понижаване на конвекцията. За да бъде ефективна бариерата, тя трябва да провежда топлината слабо.

Снимка 318114

Източник: iStock

Един от начините да намалим конвекцията е чрез въздушни джобове около обекта, който трябва да бъде запазен топъл - затова и вълната например задържа топлината на тялото ни толкова добре, като създава множество въздушни джобчета. За по-добра изолация е нужно джобчетата да бъдат разделени едно от друго и така преносът на топлина от едно към друго джобче се забавя.

За пуха и хората

Тук идва ролята и на гъшия пух, но за да я разберем, трябва да го погледнем отблизо. Ако го наблюдаваме под лупа, ще открием, че всяко пухче има три нива на разклонение, като най-фините "клончета" са изградени от нежни членчета, свързани чрез малко разширение. Това разширение кара перцата да изглеждат пухкави, като създава микроскопично напрежение, което не им позволява да слепнат и провиснат под тежестта си.

Снимка 318115

Източник: iStock

Именно на тези малки разширения дължите топлината, която якетата с пух ви осигуряват в студените и мрачни зимни дни. Пухкавостта на перцата създава милиарди въздушни джобчета, задържа затопления от тялото ви въздух в обема на якето и студът остава наказан отвън.

Нито един инженер или учен не е успял да създаде изкуствена материя, която да е по-добра от гъшия пух. Но той има един недостатък - не обича влага. Природата си е природа и трябва да се отнасяте с малко повече внимание към якето си - помислете само, то някога е било "живо". За да си осигурите добре разпределени в обема на якета пухчета, както и свеж аромат след пране, е препоръчително да настроите сушилнята на ниска температура и да я напълните добре, а ако второто не е възможно - пуснете две топки за тенис заедно с якето (това може да се направи също и по време на прането).