Наскоро BBC пусна архивни кадри на интервюта с деца от 1966 г., в които те обясняват визията си за това как би изглеждал света през 2000 г.

Фактът, че повечето от децата споменават атомен конфликт, го отдаваме най-вече на разгара на Студената война по онова време. Но истински шокиращото е колко точни и проникновени са предсказанията им за модерния свят.

Въпреки че по онези години компютрите, световната мрежа и телефоните са били предимно плод на въображение, децата изглеждат силно ангажирани с въпроса за развитието на технологиите.

Странно е, че през 1966 г. дете е можело да отсъди, че "през 2000 г. хората ще са много повече и по-наблъскани в градовете, но по-далеч един от друг, заради технологиите".

Още по онова време децата предричат, че консуматорството ще се превърне във всеобща истерия, която ще ни кара да акумулираме все повече вещи и ненужни предмети, които ще се превърнат в основен смисъл за много от нас.

Те обясняват и как това консуматорство ще промени животновъдството до етап, в който животните вече не пасат свободно, а се хранят, живеят и умират в затворени помещения.

През 1966 г. децата са могли и да преценят, че технологиите ще доведат до автоматизацията на цели индустрии, което ще коства работните места на стотици милиони хора - тема, която и днес е доста популярна.