Как е възможно да се чувстваме капнали от умора, но като си легнем, да останем будни в продължение на час или повече?

Всички знаем, че в идеалния случай не би трябвало да гледаме телефони, лаптопи или таблети поне 60 минути преди лягане - заради синята светлина на екраните. Но реално погледнато, през по-голямата част от времето не спазваме тази препоръка.

Каква е вредата от дисплеите

Как ни вредят дисплеите

До какво води прекомерното застояване пред компютъра и телефона

Оказва се обаче, че има нещо, което може да направим преди лягане, и то със сигурност ще помогне да заспим по-бързо. А най-хубавото е, че отнема само пет минути.

Една от основните причини, поради които оставаме будни през нощта, е, че се тревожим за нещата, които трябва да свършим на следващия ден. Ако искаме да заспим по-бързо, всичко, което трябва да направим, е да напишем списък със задачи.

Снимка 345685

Източник: iStock

Да, като напишем ангажиментите за следващия ден, това ще ни помогне да успокоим мозъка си и ще ни накара да се отпуснем и, съответно, да заспим.

Според проучване, публикувано в Journal of Experimental Psychology, отделянето на пет минути за подобен списък със задачи е всичко, от което се нуждаем за по-бързо заспиване. Изследователите обаче са установили, че писането за нещата, които вече сме свършили, няма същия ефект.

Някои от участниците в проучването са имали задачата да подготвят списък с предстоящи задачи, докато други са били помолени да отбележат всичко свършено през деня. Учените установяват, групата с бъдещите ангажименти заспива "значително по-бързо" от тази с вече отметнатата работа. Показателите са били измервани в лаборатория за сън, в която електрическата активност на мозъка се наблюдава през нощта.

Снимка 345687

Източник: iStock

Нещо повече - колкото по-конкретен е списъкът със задачи, толкова по-бързо хората заспиват. Ето защо изследователите препоръчват да прекараме пет минути, за да подготвим черно на бяло нашия специален списък със задачи преди лягане, което ще спомогне моментално да се пренесем в страната на сънищата.