Българите са на четвърто място в света по харчене за коледни подаръци - доста странна статистика за държава, която не е от икономически най-развитите. Явно се включва в глобалния хаос около празниците, когато се втурваме не само да пазаруваме истерично, но и да се подготвяме за коледни партита, да пътуваме, да приготвяме специални храни и като цяло да се изтощим до дупка, макар да са празници.

Снимка 393641

Източник: iStock

Има ли начин да спестим от нервите и парите си? Да, стига да си дадем сметка, че основното на Коледа са не подаръците, а времето, прекарано с близки хора. С това наум можем да приложим долните трикове за по-минималистични празници.

Преценяваме кое ни е важно

Това, че на Коледа трябва да се правят подаръци и да се яде пуйка не значи, че и ние трябва да го правим, ако не ни доставя удоволствие. Традициите са, за да се нарушават.

Снимка 393640

Източник: iStock

Ограничаваме шопинга

Ще се зарадва ли детето ни на нови пантофи? Едва ли. А най-добрата ни приятелка на бижу, което не сме сигурни, че ще хареса? Може би е добре да подготвим по-бюджетни, но и по-лични подаръци, като нещо, изработено от нас например (сладко от диви ягоди, домашни бисквити, бижу).

Снимка 324070

Източник: iStock

Създаваме нова традиция

В деня на Коледа разходка до гората/планината/близкия парк може да се превърне в нещо, с което семейството ще свързва празника. Никак не е задължително 25 декември да е свързван с безкрайно разопаковане на подаръци.

Снимка 339893

Източник: iStock

Даряваме

Коледа е чудесно време на приучим децата си да даряват, участват в доброволчески инициативи, помагат на нуждаещи се или по-необлагодетелствани от тях. Удовлетворението от подобни занимания е по-голямо от това да похарчим половината си заплата за подаръци.