Когато кучето или котката ни са болни, болни сме и ние. Не буквално, разбира се, но проблемите с домашния любимец могат да са също толкова неприятни и травмиращи за семейството, колкото и болест на роднина.

Ветеринарните услуги са сериозен минус за бюджета ни, но пък и затова има лекове от графата "бабини деветини", които ще помогнат да предпазим или да излекуваме косматия си приятел от редица неразположения.

Бълхите не обичат лимони

Снимка 372671

Източник: iStock

Котките със сигурност няма да се зарадват, но кучета няма да имат проблем с това да натъркаме козината им с лимон, портокал или грейпфрут. Миризмата на цитрус отблъсква бълхите и придава свеж аромат на иначе миришещите предимно на луканка домашни любимци.

Ароматерапия срещу кърлежи

Снимка 372673

Източник: iStock

Кърлежите са огромна напаст за кучетата и котките, живеещи на открито, а ветеринарните каишки са излишно скъпи и невинаги помагат. Решението - нашийник от плат, накиснат в равни част етерично масло от здравец и роза. От Tree Hugger съветват, че кърлежите не понасят този аромат, който бързо обхваща цялата козина на животното.

Нов гардероб

Трябва да си признаем, че дрехите за домашни любимци винаги са ни изглеждали повече като помпозна претенция на стопаните, отколкото като нещо полезно.

Снимка 372672

Източник: iStock

Въпреки това можем лесно да превърнем старите си чорапи в обувки за кучето или пък скъсаната си тениска в нова блуза за котката. Специалисти в областта твърдят, че дрехите са най-ефективният начин да предпазим любимците си от вредни насекоми и одрасквания, които могат да се инфектират.

Козметиката е от значение

И като заговорихме за инфектирана кожа, всеизвестен факт е, че кучетата и котките често изпадат в яростно чесане на определена област, дори и да нямат бълхи или кърлежи.

Снимка 372674

Източник: iStock

В тези случаи можем да им помогнем като поставим компрес от отвара от лайка и течен витамин Е върху проблемните зони.

Вече ми е леко, чувствам се добре

Тъй като повечето стопани залагат на сухите гранули като основен източник на храна за любимците си, кучетата в днешно време често изпитват трудност при храносмилане и отделяне.

Снимка 372675

Източник: iStock

Стомасите на най-добрите ни приятели обаче реагират на същите разхлабващи и балансиращи храни, които са присъщи и за нас, хората.

Сушени сливи или няколко лъжици кисело мляко в храната на кучето или котката възстановяват нормалната работа на храносмилателната и отделителната система, без да е нужно да тъпчем любимеца със скъпи лекарства.