Кучето е програмирано да търси социални връзки, за да се чувства комфортно и в безопасност. Времето, което прекарва само, особено като малко, е трудно и непознато за него.

Неизбежно, в някакъв момент ще го оставим само вкъщи. Но всеки стопанин на малко куче трябва да развие умението на животното да се самоуспокоява и да прекарва въпросното време тихо и кротко. И това е жизненоважна част от ранното обучение.

Спорт с кучето

Спорт с кучето

5 варианта, които да практикуваме заедно

Това ще помогне за преодоляване на стреса от раздялата с любимите хора на по-късен етап, когато порасне, а ние продължаваме да ходим на работа. Разбира се, не бива да го правим и асоциално, а да подходим с балансиран подход към ситуацията.

Кучето и сънят

Снимка 339104

Източник: iStock

Трябва да се възползваме максимално от нуждата на нашето кученце от почивка. Колкото и да обичаме да се гушкаме с него и да не го оставяме дори за миг, хубаво е да използваме момента, когато то спи, за да го отделим от себе си и да остане само за известно време.

Най-лесно ще бъде с кучешко легло. Когато малкото космато приятелче изглежда много изморено, трябва да го вземем и да го сложим в неговото легло, в непосредствена близост до нас. След това в продължение на няколко седмици постепенно да го преместваме по-далеч, докато не започнем да го оставяме само в някоя стая.

Играчките

Снимка 348201

Източник: iStock

Играчките за дъвчене са чудесна опция, за да държим кучето щастливо заето, когато сме ангажирани, за да си играем заедно.

Кучетата, особено малките кученца, чийто зъбки растат, обичат да дъвчат нещо. С подходящите играчки (има безкрайни варианти) хем ще ги ангажираме да се занимават с нещо без нас, хем ще си чешат зъбите и ще бъдат щастливи.

Обучение навън

Снимка 348205

Източник: iStock

За целта ни трябва каишка, дълга около два метра. Излизаме навън и завързваме кученцето за стабилен обект (някоя пейка например), след което му даваме една от играчките и започваме да се отдалечаваме.

Първо с няколко крачки и постепенно по-далеч, но така, че все пак да го виждаме - както и то нас. Това е малка стъпка, която помага да се направи плавен преход, така че в крайна сметка да може малкото приятелче да почива спокойно и да не е стресирано, когато не сме вкъщи.

Разходките

Снимка 348207

Източник: iStock

Необходимо е да осигурим на животинката нужното внимание, за да изразходи физически достатъчно енергия. Това включва не само разходки, но и игри, обучения - като викане по името, за да дойде при нас и т.н. Така то ще се измори достатъчно, за да има нужда да поспи - следователно да се отдели от нас и да остане само за даден период от време.

Обучение вкъщи

Снимка 348208

Източник: iStock

Като общо правило, трябва да се опитваме да прекарваме поне 30-50% (в зависимост от от темперамента на кученцето) от времето си вкъщи с него. Добре е да отделяме и време на обучение, през което да работим върху неговите умения, но и да го оставяме само за даден период.

Колкото и да е трудно да се откъснем от малкото космато зверче и да следваме изброените по-горе стъпки, трябва да помним, че в дългосрочен план това е много полезно за него за справяне със самотата, разкрива Dogtime.

Кучетата също не спят от притеснение

Кучетата също не спят от притеснение

Още една човешка черта, която притежават