Домашният любимец е не само най-добрият приятел, с който да прекараме времето си вкъщи, той е и идеалният партньор за спортуване. Съвместните тренировки са едно от предимствата, които домашните любимци ни носят.

Преди да предприемем интензивна активност, препоръчително е да се консултираме с ветеринарен лекар. Той ще ни посъветва дали кучето ни е подходящо, или не, за да изпълнява упражнението, което избираме, и ще ни даде насоки за това как да започнем да го практикуваме.

Трябва да вземем под внимание и възрастта на косматото ни другарче. Нито едно куче не бива да извършва интензивно физическо упражнение, преди да завърши своето развитие (до една година).

Йога

Снимка 346504

Източник: iStock

Кой е казал, че кучетата не могат да правят йога? Те дори са много добри в това. Ако не вярвате, вижте този клип в Instagram, в който едно бордър коли изпълнява същите (или подобни) пози като своя собственик.

Въпреки че не всички домашни любимци могат да бъдат обучени да следват този вид упражнения, със сигурност кучето ще бъде чудесен спътник или наблюдател.

Йога с котки

Йога с котки

Нова тенденция в САЩ

Дълги разходки

Снимка 346481

Източник: iStock

Ходенето е най-здравословното упражнение за здравето ни. За домашния ни любимец - също. Може да го практикуваме в града или да отидем в планината и да се разхождаме на чист въздух. Ако интензитетът ще бъде много натоварващ, препоръчително е да се посъветваме първо с ветеринарен лекар. Все пак има голямо значение дали ще заведем кучето си просто в някой парк, или ще предприемем планински поход в Пирин; дали говорим за чихуахуа, или за пойнтер, както и на колко години е животинката.

Тичане

Снимка 346482

Източник: iStock

Това е още един от най-типичните спортове, които да практикуваме с домашен любимец. Но не на всички се отразява добре. Така породи като като булдог, мопс, боксер, пекинез, бостън териер или ши тцу не трябва да се подлагат на интензивно усилие, да се движат или да ходят с бързи темпове през лятото, или за дълъг период от време.

С колело

Снимка 346483

Източник: iStock

Карането на велосипед е друго отлично упражнение, свързано с кучето, стига да е в добро здраве и да избягваме най-горещите часове. Ако темпото е като на разходка, всеки ден може да практикуваме въртене на педали с косматия приятел, но трябва да следваме прогресивен план на натоварването, за да свикнем взаимно един с друг.

Екстремно

Снимка 346484

Източник: iStock

Харесва ни да караме скейтборд, кънки или ролери? Няма проблем да практикуваме и този спорт с верния ни спътник, но ще отнеме известно време, за да контролираме перфектно техниката.

Когато се пързаляме, трябва да сме наясно с няколко фактора: каишка, скорост, деца, които пресичат и т.н. - всичко, което застрашава нашата безопасност и това на домашния ни любимец.

Друго много важно е колко уверени се чувстваме в карането, защото в случай че не се справяме особено блестящо и нямаме опит, рискуваме да се нараним.