Някак много тихомълком в обществото се промъкна тенденцията всички агенции за намиране на работа и служители "Човешки ресурси" да проверяват профилите в социалните мрежи на кандидатите си за работа. Колко е етичен и правилен този подход, е въпрос на лична гледна точка. Но е факт, че методът се прилага ефективно по цял свят.

В този ред на мисли, защо държавните институции да не проверяват кой какво прави онлайн, когато разглеждат кандидатура за виза, за да преценят дали човек е рисков?

Може би по подобни линии се е движела и дискусията във Вътрешното министерство на САЩ тази седмица, когато бе обявено предложението всички кандидати за американска виза да прилагат профилите си в социалните мрежи към пакета с документи.

Предложението е инициирано от Конгреса, ползвайки престрелката в Сан Бернардино като основен мотив за подобен закон.

В момента тече 60-дневен период, в който всеки гражданин на страната може да изрази мнението си спрямо предложението.

Може би е време да се замислим сериозно над това дали мрежите са повече място за споделяне и черпене на информация, или негласно обявена визитка за всеки потребител.

Ако онези пияни кадри в Instagram от Банско от миналата година ни костват зелената карта, бихме били доста разочаровани...