Кактус Нопал, известен още като "бодлива круша", расте в планините на Мексико и плодовете му, наричани "тунас", са основна част от мексиканската кухня от стотици години.
Въпреки че обикновено се сервира варен, може да се консумира и суров.
Източник: iStock
Популярността на кактуса се разраства, твърдят от Independent, заради неговата гъвкавост по отношение на приложението му в различни храни и напитки - конфитюри, бонбони, чайове до алкохолни коктейли.
Все повече хора консумират кактус, заради многото предимства, които предлага. Като плод, пълен с антиоксиданти, той намалява оксидативния стрес и поддържа нивата на кръвната захар под контрол. Използва се за облекчаване на кожни заболявания, чревни проблеми и махмурлук.
Кактус срещу махмурлук
Източник: iStock
Плодовете на кактуса противодействат на страничните ефекти от консумацията на алкохол, които познаваме като махмурлук.
Кактусът съдейства за повторното хидратиране на организма, успокоява болките в стомаха и подобрява чернодробната функция, като същевременно спомага за намаляване на главоболието и неприятното чувство, което изпитваме сутринта, след като сме препили.