От 1991 г. насам науката има едно по-забавно, смехотворно и - да си го кажем, безсмислено лице. И това е заради Антинобеловите награди, познати още като Ig Nobel.

Те отличават научни (или псевдонаучни) открития, които "карат хората да се засмеят, след което да се замислят". Тези за 2018 г. бяха връчени преди дни.

Започваме с наградата за химия, връчена на португалски учени, изследвали почистващите свойства на човешката слюнка.

Наградата за антропология пък отива при европейски екип, установил, че шимпанзетата в зоопарковете имитират посетителите си също толкова, колкото посетителите имитират шимпанзетата.

Нобеловата награда за хранене ни втрещи - тя отличава изследване на археолога Джеймс Коу, който проучва хранителните стойности на човешкото месо.

Затова пък Антинобелът за мир отива при испански и колумбийски учени, проучвали честотата, мотивацията и ефекта от викането по време на шофиране.

Снимка 379499

Източник: Facebook / Timothy Liang

Сред останалите отличени са учени, правили изследвания за това доколко возенето във влакче на ужасите помага за изхвърлянето на камъни в бъбреците, както и японски доктор, който сам си е направил колоноскопия. Всеки от наградените получава по 10 трилиона долара... в зимбабвийска валута (около 40 американски цента).