Ако потърсим в Google името Анди Снийп, вероятно ще открием, че е британски музикант, текстописец и китарист, който за известен период от време е бил част от банди като Hell, Sabbat, Judas Priest.

Това, което вероятно не знаем обаче, е, че Анди Снийп е и продуцент, който има огромен принос за възраждането на много хеви метъл банди, пише The Wall Street Journal. Преди да влезе в студиото с Accept, той кара немските рокери да слушат класическите си записи от 80-те години.

Снийп, един от най-търсените метъл продуценти и музиканти, изтъква гласовите вокали като най-важното за Accept и им напомня да звучат по-немски, което се оказва ключов фактор за възраждане успеха на групата.

Четири успешни студийни албума на Accept по-късно и Анди Снийп успява да прокара ниша, като помага на други метъл ветерани като Judas Priest, Saxon and Megadeth да съживят младежкия си звук, без да изглеждат носталгични и демоде.

Британският продуцент използва интуицията си като фен, за да напомни на по-старите групи, защо техните слушатели всъщност ги обичат.

Анди Снийп и продуцентът от старата школа Том Алъм издават съвместно 18-ия студиен албум на Judas Priest, който излезе през март. Firepower спечели много похвали и продава близо 100 хиляди копия в САЩ. Албумът се изкачва и до номер 5 в класацията за албуми на Billboard - най-високото място в 50-годишната кариера на Judas Priest.

Успехът на Анди Снийп отразява трайната привлекателност на класическия метъл в епохата на хип-хопа. През първата половина на 2018 г. рокът, включително металът, представлява 41% от продажбите на физически и цифрови албуми в САЩ, в сравнение с 16% за хип-хоп/ар енд би. В това число влиза и стрийминга - Metallica е третият най-популярен американски рок артист, след Beatles и Imagine Dragons.

Възходът на групи като Judas Priest идва именно заради завръщането им към традиционното в метъла. В продължение на години по-младите банди налагат големи промени в акордите и вокалите, за да звучат по-малко търговски. Сега, групи като Ghost, Kvelertak и Deafheaven отново се завръщат към прекрасните мелодии от дните на славата на метъла.

Анди Снийп използва инстинкта си и дигитални похвати, за да направи метъла да бъде не само точен, но и впечатляващ. "Той не само знае как да накара нещо да звучи като класически метъл запис... той знае как да го направи, без да звучи така," казва Джоузеф Шафер, метъл критик и редактор в списание DOPE.

Рок и хеви метъл срещу стрес

Рок и хеви метъл срещу стрес

Учените твърдят, че помага

Макар да има много хора, които не са чували името Анди Снийп, всички почитатели на твърдата музика трябва да бъдат благодарни на мъжа, който без да подозираме тихомълком спаси хеви метъла.