На бързи обороти - така живеем повечето хора в големите градове. Ставаме и бързаме да закусим, бързаме да пием кафе, бързаме да отидем на работа. И, някак, сутрин все не ни остава време, за да си оправим леглото.

Истината е, че подреждането му не отнема повече от две минути, а ползите са много по-големи от очакваното.

Предлагаме няколко основателни причини, изтъкнати и от Hola, за да се мотивираме да опъваме чаршафите всеки ден.

По-добър старт на деня

Оправянето на леглото при ставане е първото ни постижение за деня. То ще определи тона на самия ден. Въпреки че звучи преувеличено, това незначително действие ще ни накара да се почувстваме удовлетворени и мотивирани да продължим с останалите задачи.

И ако трябва да подкрепим думите си с твърденията на някой известен, ще се спрем на писателя Чарлс Дюиг. Същият, в книгата си "Силата на навиците", казва, че хората, които оправят леглото си всяка сутрин, са по-продуктивни и доволни от себе си.

Снимка 368801

Източник: iStock

По-подредена къща

Леглото е първата стъпка за поддържането на останалата част от спалнята (а защо не и останалата част от къщата). То насърчава да вкараме в ред и всичко наоколо, било то дрехи, книги или каквото и да е в стаята ни. Нека не забравяме, че да виждаме леглото си оправено всеки ден ще ни вдъхновява да пазим и помещението, където спим, възможно най-уютно и чисто.

По-малко стрес

Времето, което сме в спалнята, е много важно - тук прекарваме една трета от деня. Ето и защо нейният външен вид влияе директно върху настроението. Ако всичко около нас е разхвърляно, ще е трудно да се чувстваме спокойни. Но ако леглото е оправено, цялата стая изглежда по-добре и несъзнателно се чувстваме по-комфортно в нея.

Равнис! Мирррно

Самодисциплината се развива чрез преодоляване на умствената и физическата съпротива. Когато нивото на дисциплина е в застой, последното нещо, което искаме да оправим, преди да се изправим пред нов ден, е леглото.

Снимка 368802

Източник: iStock

Но ако се пречупим и го подреждаме, ще помогнем на самодисциплината да се върне в оптималното си състояние и за останалите задачи от деня.

Сбогом на акарите

Едно от най-големите места за размножаване на тези гадини са завивките на леглото. Ако искаме да се отървем от тях, да ни е комфортно и да спим спокойно, трябва да проветряваме спалнята за няколко минути, да размърдаме и изтръскаме добре чаршафите и да оставим леглото оправено.