Днес се навършват 140 години от подписването на Санстефанския мирен договор, който слага край на войната между Русия и Османската империя, и обособява България като независима държава след 500 години чуждо владичество.

По традиция празникът ще бъде отбелязан с тържествени шествия в по-големите градове на страната, както и на връх Шипка, където днес ще се проведе тържествена панихида в чест на загиналите борци за свобода.

Събитието ще бъде водено от Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, и Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, който пристигна преди няколко дни по специална покана на Светия синод.

Снимка 332046

Източник: БГНЕС

В столицата празненството ще започне днес в 11:45 ч. при Паметника на българския опълченец (зад Военния дом), където ще вземат участие известни изпълнители на народна музика, както и актьорите Силвия Лулчева и Мариус Донкин.

Снимка 343166

Източник: Facebook

В 11 ч. днес ще бъде дадено началото и на тематична изложба в Националния исторически музей под името "Знаци на свободата и героизма". В нея са представени оригинални предмети от фонда на музея, които са били използвани по време на Руско-турската война, както и редица художествени произведения, отразяващи тогавашната реалност.

Снимка 343167

Източник: Facebook

Като допълнение към днешната културна програма, филмът "Възвишение" отново ще върви в определени киносалони в някои големи градове у нас, след като беше обявен за най-гледаната родна продукция за последните 10 години.