През лятото в дома ми винаги има ваза, в която вместо цветя слагам босилек. Освен че ароматизира, е и любимата ми подправка. През зимата пък едвам опазвам единственото си насаждение от набезите на котката. Цветето прилича на палма, но името му е Драцена. Изключително издържливо насаждение, което не иска специални грижи. Може да израсне голямо почти до тавана. Рядко цъфти, като това може да се случи при по-възрастно растение.

Снимка 303476

Оказва се обаче, че драцената зарежда с много енергия, сила, положително настроение, оптимизъм и хармония. Вие какви растения обичате и знаете ли какво ви носят те? Ето няколко любопитни значения и ползи от най-популярните стайни цветя:

Снимка 303479

Дървото на живота

Приличащо на дръвче, с удебелено стъбло и месести листа, то идва при нас от Южна Африка и носи добро настроение на собствениците си. Говори се, че то обещава не само дълголетие, подобно на името си, но и ще съдейства за повече пари в портфейла.

Снимка 303478

Теменужка

При подходяща грижа стайната теменужка или виолетка може да цъфти целогодишно. Цветето внася уют, спокойствие, засилва духа и сплотява семейните взаимоотношения. Теменужките ни карат да гледаме на проблемите си по-философски. Предпазват ни от негативни емоции, пречистват атмосферата около нас от негативна енергия и дори от вредните насекоми.

Снимка 303486

Фикус

Фикусът е много популярно офисно растение, тъй като е красиво, непретенциозно и става доста голямо. Също така ива и има много полезни свойства. В народната медицина фикусът се използва широко, а емоционалното му влияние е изключително благоприятно. Фикусът филтрира въздуха в помещението чрез абсорбиране на вредни вещества. В аюрведическата практика растението се използва, за да хармонизира енергиите в дома. Пречиства къщата от гняв и безпокойство, като по този начин допринася за намирането на положително решение на сложни житейски ситуации.

Снимка 303485

Кактус

Кактусите са харесвани както за вкъщи, така и за офиса. Тъй като в повечето случаи саксийките са малки и компактни, хората отглеждат по няколко, което засилва влиянието им. Смята се, че обират негативната енергия, излъчвана от компютрите, затова и често са подарък за офиси. Бодлите им, обаче, ги правят агресивни, поради което и енергията им е бодлива и може да създаде напрежение и скандал. По тези причини не са добра идея за спалня или детска стая, а дори и в дневната, където искате да почивате. Смята се, че колкото по-тънки бодли има растението, толкова повече бодливо напрежение може да създаде във въздуха. Кактусите могат да причинят и депресия. Най-подходящи са за остъклени балкони и коридори, защото предпазват дома от външна негативна енергия.

Снимка 303484

Бегония

Цъфти с изключително голямо разнообразие - бяло, розово, червено. Влияе положително и ще ви накара да забравите проблемите. Стимулира раждането на нови идеи, инициативи и желания. Влиянието й може да се засили, ако саксиите с това цвете, са повече от една. Може да се отглежда във всяко едно помещение, особено при деца или възрастни хора.

Снимка 303487

Хлорофитум

Хлорофитумът е истински водопад от зеленина, среща се или изцяло в зелено или в зелени и жълто-бели райета и почти няма институция или дом, където да не присъства, тъй като е безкрайно невзискателен и непретенциозен за отглеждане, пише Framar.bg. Той е с изключително позитивна енергия и неутрализира всички отрови във въздуха, като изцяло го пречиства и освежава. Мощта му е огромна и може да се увеличи и още, ако си вземете няколко саксии. Може да го поставите навсякъде и ще ви донесе само добри усещания и настроение. По тези причини е много добър подарък за новодомци.

Снимка 303497

Хризантема

Много оптимизъм и добро настроение носят есенните хризантеми, приличащи на голяма топка цвят. Едри или ситни, жълти или червени, цветовете носят усмивки на всеки, който ги погледне. Произхождат от Канарските острови. Смята се, че енергията на цветето се засилва с неговия цъфтеж.

Снимка 303499

Кротон

Кротонът не цъфти, но е също толкова красив с ярките цветове на листата си, които преливат в жълто, зелено, оранжево и червено. Идва от Югоизточна Азия. Растението провокира към действие хората, на които им липсва инициатива, дава им мотивация и ги зарежда с импулси в работата. Ще повлияе добре, ако искаме да получим признание на работното място.

Снимка 303500

Циклама

Сърцето ви ще работи по-добре в присъствието на циклама. Красивото цвете с розови цветове ще помогне и на кръвообращението ви и ще ви накара да се усещате обичани. Ако имате повечко саксии с циклами, действието им ще се увеличи.