Много хора обичат да пият чай, и в това няма нищо лошо. Какво по-хубаво от горещ чай в студен зимен ден. Да, но изследване, публикувано в Annals of Internal Medicine и цитирано от Yahoo, твърди друго. 

Според проучването пиенето на горещ чай повишава риска от рак при хората, които пушат и консумират алкохол. 

За редовните пушачи, които консумират поне една чаша алкохол на ден, пиенето на горещ чай е свързано с пет пъти по-висок риск от развитие на рак на хранопровода, в сравнение с тези, които нямат нито един от тези навици. 

Снимка 338884

Източник: iStock

Изследването е установило, че пиенето на чай няма ефект върху развитието на ракови клетки при хора, които нито пушат, нито пият алкохол.

Колко полезен е чаят

Колко полезен е чаят

Качествата му са многобройни

Причината е, че високата температура на чая в комбинация с алкохол и цигари повишава риска от рак именно на хранопровода.

Снимка 338885

Източник: iStock

Учените са анализирали данни от над 456 000 китайци на възраст между 30 и 79 години, които не са имали рак в началото на проучването. Хората са били изучавани в продължение на около девет години. През това време при около 1700 от тях се е забелязало развитие на рак на хранопровода. 

Според изследователите горещият чай може да увреди тъканта, обвиваща хранопровода, което да увеличи шанса от нараняване от други рискови фактори като консумацията на алкохол и цигари.