Оказва се, че седем от десет запитани британци се стесняват от това да правят секс на светната лампа и предпочитат да се отдават на любовни ласки на тъмно.

Ако вие също изпитвате дискомфорт от светлината по време на секс, ето няколко основателни причини да преосмислите това:

Важно е да виждаме (поне малко) какво правим

Светлината дава увереност. Все пак точните докосвания са от съществено значение за удоволствието. Ако е твърде тъмно и не виждаме човека срещу нас, трудно ще се ориентираме по изражението му за това кое му е приятно и кое не. Да може да видим лицето на партньора си предлага моментална обратна връзка. Трябва ли да сменим позицията или да направим пауза? Всичко това ще разберем много по-трудно, ако го правим на тъмно.

Светъл секс - по-безопасен секс

Ако използваме презервативи като предпазна мярка, няма как да видим, че нещо не е наред с кондома, ако е тъмно. Все пак не са малко случаите, когато нежелана бременност настъпва именно вследствие на скъсан презерватив.

Снимка 328750

Източник: iStock

Светлината създава атмосфера

Секс на свещи - вероятно звучи като клише, но се е превърнало в такова, защото работи. Меката светлината от свещите е еротична и разпалва страстите. Заедно с чаша вино и шоколад ще имаме шанс за едно истински любовно преживяване.

Светлината подобрява комуникацията

Да погледнем партньора си в очите по време на секс, може да подейства взривяващо и на двама ни. Не само - комуникацията подобрява задълбочаването на връзката. Да надникнем в очите на любимия човек ще направи преживяването ни по-лично, по-любящо и по-емоционално - не сме само две случайни тела в мрака.

Секс терапевтите дори препоръчват да прекараме по пет минути, оглеждайки се в очите на партньора. Това помага да се почувстваме по-спокойни, фокусирани и отдадени един на друг.

Снимка 248799

Светлината помага да преодолеем комплексите си

Ако имаме колебания за външния си вид и светлината ни кара да се смущаваме, най-добрият начин да се "излекуваме" е да запалим лампата. Това, което всеки трябва да знае, е, че човекът срещу нас няма как да ни види "по-грозни", отколкото ние сами се виждаме в огледалото.

В любовна атмосфера едва ли са много хората, които се съсредоточават в това, че човекът, с когото са, не изглежда достатъчно възхитително. Дори обратното - може да се изненадаме от това как виждат чуждите очи, което пък да ни подейства истински добре върху самочувствието.

Светлина и за повече секс

Ако сексът се явява последна точка от напрегнатия ни ден, голяма е вероятността на тъмно просто да заспим и да пропуснем (отново) любовните ласки с партньора. Ако това ни се случва често, трябва да бъдем сигурни, че рано или късно ще се отрази негативно върху връзката ни. Светлината обаче дава допълнителен заряд от енергия, от който може би се нуждаем, за да завършим деня си по най-приятния начин.