Основата, на която лежат маркетинговите стратегии, е, че това, което човек чете, гледа или към което бива насочвано вниманието му, влияе пряко и върху неговото поведение.

Когато комбинираме това знание с всеизвестния факт, че сексът продава, получаваме поток от заливаща ни информация със сексуално съдържание. Във всяка втора реклама има скрити или явни сексуални намеци, сцени, изображения, думи. Популярната музика и видеоклиповете към нея са посветени само на тази тема; почти няма и филм без поне една сексуална сцена.

Дори да смятаме себе си за защитени, това съдържание съпътства ежедневието и на нашите деца. Може би си мислим, че "те не разбират", но сексуалните послания и изображения оставят силни впечатления у тях и повлияват поведението им.

Снимка 387804

Източник: iStock

Изследванията върху негативните ефекти от ранното излагане на сексуално съдържание са все още в начален етап, тъй като това е феномен от настоящето, но психолозите имат основателни притеснения.

Ранен старт на сексуалния живот

Отдавна експертите казват, че тийнейджърите, които гледат филми и слушат музика, в които се възхвалява употребата на алкохол, наркотици или насилието, на свой ред започват също да използват тези вещества или стават насилници. А проучване от 2012 г. показва, че същото се случва и с младежите, които гледат филми със сексуално съдържание.

Информацията е публикувана в научното списание Psychological Science и според учените колкото повече тийнейджърите са изложени на сексуално съдържание във филмите, толкова по-рано започват да водят полов живот. Толкова по-вероятно е и да участват в случайни сексуални актове, и то без да се предпазват по някакъв начин от бременност и полово предавани заболявания.

Според друго проучване, момчетата, които гледали такива филми и изображения, били три пъти по-склонни самите те да участват в сексуални актове, в сравнение с момчетата, които не били изложени на такова съдържание. А момичетата били два пъти по-склонни на това. Същото се отнася и за музиката с открито сексуални послания.

Медиите насърчават ранните сексуални експерименти и показват секса като нещо, което може да направиш с всеки, без защита и без последствия. Това кара децата да се впускат в такива действия много преди да са емоционално, социално или интелектуално готови.

Снимка 387805

Източник: iStock

Рисков секс

Изследванията показват, че деца, които са започнали полов живот на възраст около 13 години, често сменят много партньори, не използват предпазни средства и употребяват алкохол или дори наркотици преди сексуалния акт.

Сексуално насилие

Излагането на порнографско съдържание на децата около 14-годишна възраст може да увеличи риска те да станат жертва на сексуално насилие или самите те да упражняват такова върху други деца.

Пристрастяване

Според някои проучвания, ранното излагане на порнографско съдържание представлява рисков фактор за развиване на сексуално пристрастяване и други нарушения в интимните отношения. В изследване, в което взели участие 932 души, пристрастени към секса, 90% от мъжете и 77% от жените споделили, че порнографията е била един от факторите да развият такава зависимост.