Ако искате да включите нови храни в хранителния си режим, които да са не само вкусни, но и много здравословни, трябва да опитате т.нар. пустинни зеленчуци. Това са годни за консумация растения, които натрупват много вода в листата си и са богати на минерали и фибри, а според Hola - идеални и за диети за отслабване.

Саликорния

Снимка 360706

Източник: iStock

Саликорнията е известна и като морски аспержи или солна трева. Расте в близост до солени блата и по форма прилича на диви аспержи. Принадлежи на семейството на спанака и манголда. Благодарение на свойствата си, помага за укрепване на имунната система и е богата на протеини, витамини и минерали като калций, калий, магнезий, натрий и йод.

Растението има морски дъх, подобен на този на стридите, и помага да се подобри вкуса на рибата и ракообразните. Саликорнията е отлична за приготвянето на салати. Може да се вари, да се приготвя на пара, да се пържи или да се сотира с други зеленчуци.

Ледена трева

Снимка 360705

Източник: iStock

Mesembryanthemum crystallinum, позната като ледена трева, дължи своето име на способността си да оцелява и в най-екстремните условия. Растението има бели, червени или жълти цветове, които се отварят само когато са под пряка слънчева светлина.

Има солен вкус и е богато на протеини, незаменими аминокиселини и витамини А, В, С и Е.

За консумация е препоръчително да се използват сурови стъбла и пъпки, предварително добре измити и обелени. Често се използва за салати - особено в тайландската кухня, както и за украса на студени ястия.

Аптения

Снимка 360708

Източник: iStock

Листата й са ярко зелени, гладки и със сърцевидна форма. На вкус са плътни и много сочни. Цветовете са пурпурни и се отварят през деня. Може да расте и в саксии, а отглеждането е много лесно, тъй като аптенията се развива бързо.

Съдържа големи количества витамин Е, благодарение на който има противовъзпалителни свойства. Консумира се прясно състояние като гарнитура или салата. Растението е хрупкаво и ароматът му е силен, леко кисел и много освежаващ.

Морски копър

Снимка 360707

Източник: iStock

Морският копър, познат и като морски критмум, е източник на витамин С и хлорогенна киселина, които са естествени антиоксиданти.

Употребата му в кухнята датира от древните гърци и римляните, които са го консумирали в салати, но са го добавяли и в различни ястия. Използвали са го и при пътувания - заради полезните му храносмилателни свойства, както и заради диуретичните му свойства. Растението има леко пикантен и много ароматен вкус, подобен на този на обикновения копър и на лимона.