Добре изглеждащият маникюр за много дами, а и за много мъже, е един от символите на женствеността. Но поддръжката му в домашни условия е трудна и изисква доста време. Затова често прибягваме до услугите на професионалист.

Безспорно, гел лакът е красив и ни избавя от грижите за ноктите в рамките на две-три седмици. Но на пръв поглед безобидното посещение при маникюрист може да доведе до неприятни и сериозни последствия за здравето. Особено ако е обичайно повтарящо се действие.

Как акрилът може да увреди ноктите (СНИМКИ)

Как акрилът може да увреди ноктите (СНИМКИ)

Пристрастена към ноктопластиката разкрива ужасяващи последици

Дори и професионалистите в областта препоръчват да правим почивка през шест месеца, за да оставим ноктите да починат. Да, самите лакове съдържат вредни вещества, които попадат в организма чрез вдишване и попиване, но по-голямото зло се оказва UV лампата.

"Изпичането" на лака може да предизвика рак на кожата, показват резултатите от последното изследване по темата, публикувано в Australasian Journal of Dermatology. Група от пластични хирурзи и дерматолози са открили връзка между честата употреба на гел лак и случаите на рак на кожата.

Снимка 348181

Източник: iStock

Според тях, ефектът е близък до този при посещенията на солариум, въпреки че се третира много по-малка площ от тялото ни. А съветът е да нанасяме слънцезащитен крем върху ръцете си преди часа за маникюр. Може да използваме и ръкавици без пръсти, пише The Sun.