Все повече и повече родители взимат насериозно проблема със замърсения въздух в градовете и избират да отглеждат децата си на по-чисти места.

Проведено наскоро проучване, обхващащо над 2000 ученици в Лондон, е първото, което акцентира върху замърсяването на въздуха като фактор за избор на училище.

В основата на проучването е фактът, че мръсотията, която дизеловите автомобили оставят след себе си, спира развитието на детските бели дробове и така уврежданията си остават за цял живот.

Тези деца, които губят 5% от капацитета на дробовете си, са изложени на по-висок риск от дихателни проблеми, инфекции и заболявания.

Снимка 390562

Източник: iStock

Същото проучване сочи, че четирима на всеки 10 родители обмислят преместване извън града, за да могат децата им да раснат по здравословен начин.

Трима на всеки 10 родители в семейства, живеещи в град извън Лондон, имат същите притеснения.

При 10% от родителите пък чистотата на въздуха в района на училището е определящ фактор за това дали детето им ще бъде записано в съответното училище, пише британският Guardian.

Снимка 390563

Източник: iStock

Според Observer, основното притеснение на хората е, че правителствата все още не предприемат достатъчно значими действия, за да осигурят на гражданите истински чиста и незамърсена среда на живот.