Вече няколко десетилетия мононатриевият глутамат е голямото зло в хранителната индустрия - съставката е обвинявана за здравословни проблеми, вариращи от гадене и главозамайване до рак и сърдечни заболявания.
Наскоро обаче стана ясно, че тя не е нищо повече от обикновена аминокиселина с добавена сол. И поради тази причина е толкова вредна, колкото и трапезната сол - важното е какво количество употребяваме.
Източник: iStock
Противниците на мононатриевия глутамат ще бъдат още по-разочаровани да научат, че той не само не вреди, а може и да помогне на някои хора в борбата им с излишните килограми.
Според няколко различни изследвания хората, които са консумирали овкусен с добавката бульон преди основното си хранене, поемат много по-малко калории впоследствие.
Изследване на д-р Мигел Алонсо-Алонсо от Медицинския център на Харвард задълбава в тази теория, като проучва ефекта на глутамата върху 30 жени на възраст между 18 и 30 години.
Източник: iStock
Изводите му са, че след консумация на въпросната съставка, човек е по-склонен да избира по-здравословни храни, които не съдържат наситени мазнини. Наблюденията му показали повишена активност в префронталния кортекс, отговорен за самоконтрола по отношение на храненето, след консумация на мононатриев глутамат.
Тъй като в изследването си той е използвал само една храна, подправена с добавката, няма как да се направят по-сериозни заключения за ползите от нея.
Но поне знаем, че вече няма нужда да се плашим толкова от добавката, популярна най-вече в азиатските ресторанти, готовите бульони и снаксовете за залъгване на глада.