През лятото на 2016 г. разтопяването на вечно замръзналата земя в Сибир предизвика епидемия от антракс, с който били заразени загинали отдавна и замръзнали елени.

Когато условията станат тежки за този вид бактерия, клетките ѝ се превръщат в спори - спяща форма, в която всички жизнени процеси спират, но бактерията остава жива и очаква по-добри времена, за да се активира отново.

В резултат от разтапянето на труповете, бактериите също са се размразили, и това довело до десетки заболели и хоспитализирани, както и до смъртта на 12-годишно момченце.

В ледовете са останали и телата на много хора, загинали от едра шарка (вариола), други - от грипния вирус от 1918 г., довел до пандемия от т.нар. испански грип и покосил 50 милиона души по света. Но възможно ли е вирусите, причиняващи тези заболявания да преживеят замразяването, както антраксните бактерии?

През 90-те години руски учени се опитали да съживят вируса на вариолата в лабораторни условия, използвайки тялото на човек, който загинал от болестта и чието тяло замръзнало във вечния лед. Опитът бил неуспешен, въпреки че те все пак възстановили части от вируса.

Снимка 336240

Източник: iStock

Историята помни и други неуспешни опити да бъдат върнати към живот смъртоносни вируси. През 1951 г. младият учен Йохан Хълтин (Johan Hultin) опитал да изолира вируса на испанския грип от замръзналите тела на починали от заболяването, но не успял.

Почти 50 години по-късно, той отново се насочил към Аляска със същата цел, и извадил от леда тялото на 30-годишна затлъстяла жена, която кръстил Луси. Белите ѝ дробове били отлично запазени и изпълнени с кръв. Но дори в този случай изолацията на жив вирус била невъзможна.

Но миналото лято, 25-годишният учител Зак Питърсън получил кожна инфекция след като работил по разкопки в Аляска и бил в контакт с 800-годишни трупове на тюлени. Лекарите не направили необходимите изследвания, за да разберат със сигурност дали става въпрос за т.нар. тюленов пръст (seal finger) - инфекция, която се причинява от бактерията Mycoplasma и се предава при контакт със заразени тюлени. Но по всичко изглеждало, че това е така.

Всички тези истории правят оценката на риска трудна, но поне вирусите изглежда не издържат на дълбоко замразяване, и опасността вариолата или испанският грип да се завърнат е нищожна.