Макар ползата от хранителните добавки да е оспорвана от редица медици, а скорошни изследвания да показаха ограниченото им действие, те продължават да носят обещанието за по-здрав организъм и по-красиво тяло.

Едва ли има човек, който поне веднъж не си е купувал витамин С или пък не е разчитал на мултивитамините. Последния хит сред хранителните добавки е маслото от коноп.

Какво точно представлява CBD

CBD, както е популярно и често изписвано на опаковките, е съкращението на канабидиола - масло, извлечено от семената на индустриалния коноп. Последният се отглежда заради стъблата, от които се правят текстилни и хартиени изделия, както и заради семената, използвани в хранителната и фармацевтичната индустрии.

Той няма общо с марихуаната, от която се ползват само съцветията, съдържащи психоактивното вещество тетрахидроканабинол (THC). Всеки производител на конопено масло изрично подчертава, че в него не се съдържа THC.

Снимка 366033

Източник: iStock

За какво е полезно

Богато на омега-3, -6 и -9 мастни киселини, както и на антиоксиданти, аминокиселини и витамини Е и B, конопеното масло е благотворно по много линии. То действа антивъзпалително, подпомага съня, облекчава мускулното напрежение, повишава концентрацията, стимулира апетита, увеличава защитните сили на организма, намалява тревожността и стреса, спомага хормоналния баланс и обмяната на веществата. Впечатляващо, нали?

Как се приема

Може да приемаме предписаното от науката количество конопено масло под формата на капсули или като част от обичайните си хранения. В повечето магазини за био храни се продава конопено олио, с което може да подправим салатата и повечето си блюда.

Вече можем да си купим трева от швейцарски супермаркет

Швейцарците купуват "трева" от супера

Но има уловка

Защо конопеното масло стана популярно точно сега

Вероятно заради все по-големия брой държави, в които марихуаната вече е легална за употреба. А с това падат и табутата, наложени върху всякакви продукти, свързани с канабиса.

От октомври 2018 г. Канада става втората държава в света, която официално разреши употребата на марихуаната за развлекателни цели на цялата си територия. Първата е Уругвай.

Вредни ли са хранителните добавки

Вредни ли са хранителните добавки

Ето кои от тях можем да продължим да пием