Гените, които са ни предадени от родителите и предците ни, са само един от факторите за дълголетие и доживяване до преклонна възраст.

Статистическите проучвания от последните 20 години сочат, че дългият живот е продукт на комбинация от множество фактори и избори, които правим, а не толкова предречена от ДНК-то ни закономерност.

Семейство и поколение

Снимка 336258

Източник: iStock

Хората не са създадени, за да съществуват сами. Женените мъже например живеят средно четири години повече от самотните, но само ако бракът е успешен и хармоничен. В семейства, в които има чести скандали и неразбирателство, животът на жените се скъсява с до четири години, а на мъжа с до шест.

Снимка 333673

Източник: iStock

Двойките, които правят секс поне три пъти в седмица, се радват на по-дълъг живот, отколкото онези, които спят заедно един или по-малко пъти на седмица. Ако сексът доведе до поколение, мъжът и жената живеят средно до три години повече, отколкото бездетните семейства.

Статистически погледнато, родителите на момичета живеят с до пет години повече, отколкото родителите на момчета.

Храна и спорт

Снимка 336257

Източник: iStock

Домашно приготвена храна е един от най-ефективните фактори за дълголетие, който сам по себе си може да удължи живота с до 10 години.

Консумацията на поне четири чаши зелен чай на ден и редовният прием на рибни продукти намаляват риска от ранна смърт с до 40%.

Снимка 336260

Източник: iStock

Спортуването само по 20 минути всеки ден може да удължи живота с до пет години, като в тази категория влизат и леките разходки.

В същото време нерегулираните силови тренировки и вдигането на твърде големи тежести във фитнеса може да доведе до различни заболявания и да свали средно до две години от продължителността на живота.

Борете се за нещо

В историята на наградите Оскар, спечелилите статуетка живеят средно до четири години повече от онези, които са били номинирани, но не са спечелили.

Нобеловите лауреати пък живеят до две години повече, също както и носителите на златни медали от световни състезания.

Преследването на цел и отдаването на определена лична кауза държат организма и ума активни, и удължават живота средно с до 3.5 години.

Снимка 336259

Източник: GettyImages

Единственото условие е да не надценявате целите си. Хората, които преследват нереалистични или непостижими неща, са в по-голям риск от заболявания и умират по-млади от онези, които са си поставяли по-малки и последователни цели.