Онова чувство, когато нямаме търпение да изядем цял шоколад и искаме това да се случи на мига. Да, всичко го познаваме, дори да не сме особено големи фенове на сладкото. Организмът ни просто понякога си го иска. Но ако е прекалено често, трябва да вземем мерки.

Захарта ни зарежда моментално с енергия, но тя бързо се изпарява. За разлика от нея, полезните мазнини, които консумираме, отделят енергия в организма бавно и постепенно. Затова е добре да акцентираме именно на тях. Макар и да не са толкова страхотни на вкус.

Снимка 376630

Източник: iStock

Авокадо

Наистина е ултифункционално. Авокадото е наситено с тези полезни мазнини, които търсим. То е способно да предотврати онзи глад за сладко, който ни връхлита няколко часа след обед.

Вместо да посегнем към някой шоколадов десерт, по-добре да предотвратим последващите угризения на съвестта като хапнем половин авокадо. Може да бъде върху тост или с малко лимонов сок. Мазнините в него ще ни накарат да не се сещаме за сладки и вредни изкушения.

Ферментирали храни

Може да ни звучи като странна алтернатива, но всъщност е доста логична. Ферментиралите храни, като киселото мляко и кефира, са богати на пробиотици, които притъпяват глада за сладко. Освен това, те задоволяват вкусовите ни рецептори достатъчно добре, за да не посегнем към шоколада.

Снимка 361465

Източник: iStock

Чиа

Десерт с кисело мляко и чиа е перфектният вариант за следобедна закуска, ако често освирепяваме за сладко. Фибрите в чиата и ни държат сити и предотвратяват освирепяването за захар. 

Канела

Сладката подправка е естествен метод за притъпим глада за захар. Можем да добавим малко количество към чаша с мюсли например. Консумацията й ще задоволи нуждата на организма ни от сладко, пише Huffington Post.

Как захарта ни състарява

Как захарта ни състарява

Още една вреда от нея

Билков чай

Колкото и странно да ни звучи, понякога можем да бъркаме глада с жаждата. А ако ни се хапва нещо сладичко, най-добрата алтернатива е чаша билков чай. Тя не само ще ни хидратира, но и ще ни даде натуралната си сладост.