Колагенът е белтък, който се среща в кожата, костите и сухожилията и осигурява тяхната здравина.
Доскоро ни предлагаха да го мажем върху кожата си, като влизаше в състава на различни кремове и козметични продукти за предотвратяване на състаряването на кожата и появата на бръчки.
Оказа се, че това е напълно безполезно занимание, тъй като нанасянето на колаген върху кожата не кара клетките да го синтезират, а само това би имало значение за доброто ѝ състояние.
Източник: iStock
След като никой не се подмлади от кремовете, сега търговците предлагат друго приложение на колагена: да се приема с храната, като специално се добавя към напитки, десерти или просто като хранителна добавка на прах.
Както всички белтъци, колагенът е съставен от закачени една за друга аминокиселини или т.нар. полипептидни вериги. При попадането на белтъците (в това число и на колагена) в стомаха, те се разпадат до градивните си единици, т.е. до аминокиселините, които ги изграждат, като белтъците напълно губят първоначалния си облик и функции. Това обезсмисля допълнителния прием на колаген.
Аминокиселините, които изграждат колагена, се откриват и в другите белтъци, така че ние приемаме достатъчно от градивните му единици, за да може организмът ни сам да синтезира необходимото количество колаген, без да се налагат допълнителни усилия, добавки и специален режим на хранене.
Източник: iStock
Производителите и търговците обаче се позовават на две проучвания - едно при 50 дами на средна възраст и едно при мишки, които изглежда отчитат някакви ползи от приема на колаген.
Тези резултати обаче са недостатъчни, за да се направи каквото и да било заключение. Вероятността това да е поредната модна тенденция в областта на здравословния живот и борбата със старостта, е по-голяма.