Всички знаем колко важна е храната за здравето. Хранейки се умерено и изключвайки преработените храни, а след конкретна възраст месото, ние си осигуряваме шанс за по-дълги години здраве и добър тонус.

Движението е изключително важно, но без съмнение генерална роля в дълголетието имат гените. Доказателството е в хранителните навици на някои от най-известните столетници, някои от които са хапвали смело шоколад, тесто и месо, но въпреки това са доживели до дълбока старост. Ето няколко любопитни факта за хранителните навици на известни дълголетници:

Франсиско Нунес Оливера

Най-възрастният мъж, който оглавяваше актуалната класация почина в началото на тази година на 113-годишна възраст. Роднини на родения на 13 декември 1904 г. Франсиско отдават дълголетието му на диетата, която си наложил - зеленчуци от собствената му градина и чаша червено вино всеки ден. 

Кралица Елизабет I

Кралица Елизабет първа  почива на 101 години през 2002 г. Нейни близки разкриват, че менюто й е включвало основно риба и зеленчуци. Задължително е консумирала сьомга два пъти седмично и други разнообразни морски деликатеси, пише foodpanda.com. Месото, което се поднасяло на нейната трапеза, било само телешко.

Снимка 343255

Източник: iStock

Хендрике ван Андел-Шипер

Холандката Хендрике ван Андел-Шипер, която доживя до 115 години, по думите й дължи дълголетието си на порция херинга и на пълна чаша портокалов сок всеки ден.

Жана Калман

Жана Калман се смята за най-стария човек живял на Земята. Тя е включена в Книгата на рекордите на Гинес. Умира през 1997 г. на 122 години. До 100-годишна възраст е карала колело. Любопитен фаст е, че Калман е обичала много шоколада. Тя е започвала деня си с капучино и кроасан с течен шоколад. Изяждала е по 1 кг шоколад седмично и никога не се е лишавала от мазни храни, включително свинско месо, зехтин и маслини.

Анна Мария Робъртсън (Баба Моисей)

Художничката умира на 101 години като до последно рисува. Тя се е хранела предимно с въглехидрати, като много обичала тестени изделия. Зеленчуковата пица е присъствала поне по няколко пъти в седмичното й меню.

Снимка 345078

Източник: iStock

Ървинг Берлин

Композитор, починал на 101 години, през 1989 г. Като човек на изкуството е обичал вкусната храна. Предимно се е хранел с месо и зеленчуци. Не е обичал да яде плодове, въпреки че си го е налагал заради полезните ел  свойства.

Боб и Долорес Hope

И двамата съпрузи са столетници. Боб умира през юли 2003 г. на 100-годишна възраст, а Долорес - през септември 2011 г., на 102. Винаги са се хранили по 5 пъти на ден, а храната в чиниите не е надвишавала една шепа. Както е споделяла Долорес, "Ядем всичко, но гледаме да бъде балансирано и никога да не заспиваме преяли".