Чували сте, че плешивите мъже дължат липсата си на коса на своя дядо по майчина линия. Но питали ли сте се защо това е така?

Основи на генетиката

Дали ще се родите момче, или момиче зависи от това каква полова хромозома - X или Y, носи сперматозоидът на баща ви, когато опложда яйцеклетката. Тя от своя страна винаги съдържа една Х хромозома. Така, ако сперматозоидът добави още една Х хромозома към нея, ще се роди момиче, но ако носи Y хромозома, бебето ще е момче.

Един от гените, които водят до оплешивяване, се разполага върху Х хромозомата и така, ако бащата на майка ви е плешив, то той е предал на нея своя ген чрез тази хромозома.

Плешивостта се проявява и при жените, но за да се случи това, те трябва да имат две Х хромозоми, носещи зловредния ген. В противен случай хромозомата, която не го носи, предотвратява опадването на косите.

Снимка 320078

Източник: iStock

Мъжете нямат втора Х хромозома, която да ги "спаси" от неприятното състояние. Това е причината предимно те да страдат от оплешивяване.

Генът кодира рецептор за андрогени или т.нар. "мъжки хормони", които обаче далеч не се синтезират само в тялото на мъжете.

Не винаги дядото е виновен

През последните години беше открит още един ген, който обяснява факта, че някои мъже губят косата си, въпреки че дядо им по майчина линия все още се радва на своята. Те са унаследили това от своя баща, а генът се разполага върху хромозома 20, а не върху някоя от половите хромозоми.

Не всичко е изгубено

Учени от Университета на Южна Калифорния работят върху иновативна технология за лечение на плешивостта. Тя включва използването на прогениторни клетки - те са подобни на стволовите, но не притежават способността да се делят безкрайно.

Снимка 320079

Източник: iStock

С тяхна помощ изследователите успели да създадат кожа с функциониращи космени фоликули и я присадили на мишка. Те установили, че след трансплантацията новата кожа успешно произвежда косми.

Следващата стъпка е да се проведат клинични изпитвания върху хора, за да бъде установено дали стратегията ще бъде ефективна и при тях, но не е известно кога тестовете може да започнат.