Със сигурност в последните дни доста четем и слушаме за бременни жени и в частност за една - Меган Маркъл. Но в нейното състояние има още хиляди дами по целия свят.

А бременността продължава да бъде не само най-щастливият, но и най- мистериозният период от живота на една жена. Част от промени са явни (като голямото коремче), но някои остават скрити дори за бременните. Ето и примери.

Размерът на матката

Това, което се случва с нея по време на бременността, си е цяло чудо. Тя увеличава размера си 500 пъти - от този на портокал до диня.

Сърцето

Сърцето на бременната жена също се уголемява, но не с толкова значително, колкото матката. Тук промяната е наложителна, за да успее органът да изпомпва цялата допълнителна кръв и да снабдява не само тялото, но и растящия в него нов живот.

Снимка 384093

Източник: iStock

Кръвта

И като заговорихме за кръв, нейното количество се увеличава с 40-50%, когато жената е бременна.

Продължителност на бременността

Да, невинаги е девет месеца. Рекордът за най-кратка бременност, при която се ражда живо и до днес дете, е само 21 седмици. А за най-продължителна бременност се смята тази, подължила цели 375 дни. Също така, много повече бебета, отколкото си мислим, се раждат 10 или 11 месеца след зачеването.

И още един рекорд - най-големият брой бебета, родени наведнъж, е осем - шест момчета и две момичета.

Гласът

Бебетата могат да чуват гласа на майка си, докато са в утробата й. Това започва да се случва след 25-тата седмица на бременността. Доста по-рано обаче гласът на майката започва да се променя. Заради хормоналните промени в организма той минава в по-ниските честоти.

Снимка 384098

Източник: iStock

Обонянието

Тук също настъпват промени, и то в самото начало на бременността. Да усещаме по-силно ароматите около нас е един от основните признаци, че ще ставаме родители. Смята се, че тази промяна е със защитна цел - прави майката по-бдителна за промени в околната среда, които могат да бъдат заплаха.

Диабетът

Възможно е бременна жена, която до преди това не е имала проблеми с кръвната захар, да развие диабет. Той се нарича гестационен и е свързан с невъзможността на панкреаса да произведе достатъчно инсулин. И най-интересното е, че в повечето случаи това състояние изчезва след раждането.

Паметта

Загубата на краткосрочна памет се оказва доста често срещано явление при бременните. Близо 80% от тях имат известни затруднения да запомнят ежедневни неща. Те също отшумяват сами.

Снимка 384103

Източник: iStock

Косата

При бременните косата често пада повече от обичайното и губи своя блясък, но пък расте по-бързо. За съжаление, този по-бърз растеж засяга и окосмяването по различни части на тялото.

Естрогенът

Една бременна жена произвежда само за ден толкова естроген, колкото друга, която не очаква дете, за цяла година. Причината за това е плацентата, от която се храни бебето.

Бебешкият плач

Той е факт още в корема на майката. С ултразвук е установено, че бебетата издават звуци, когато отварят устата си в утробата.

Споделена бременност

Мъжът до бременната жена може да започне да изпитва някои от нейните симптоми на неразположение, и това състояние си има научно име - синдромът Couvade. Той се свързва с отпадналост, стомашни неразположения, болки в гърба, депресия и други, пише Insider.

Как египтяните са предвиждали пола на бебето

Как египтяните са предвиждали пола на бебето

Има ли една черта

Лечебна бременност

Учени са установили, че феталните стволови клетки, които се произвеждат от организма по време на бременността, могат да се придвижват по цялото тяло. Нещо повече - те имат лечебен ефект, като могат да "поправят" проблеми в органите или имунната система.