Децата, които се хранят здравословно, са по-щастливи, имат по-добро самочувствие и липса на емоционални проблеми, разкрива ново проучване.

Макар да е трудно да насърчим малчуганите да консумират хранителни продукти като плодове, зеленчуци и риба, последните изследвания потвърждават, че децата, които ядат здравословно, не страдат от емоционални проблеми и са по-малко склонни да бъдат жертва на тормоз, благодарение на по-високото им самочувствие и самоуважение.

Изследвайки 7 675 деца, на възраст между две и девет години, от седем европейски държави - Белгия, Кипър, Естония, Германия, Унгария, Испания и Швеция, учените молят родителите да съобщават колко често детето им яде продукт от предварително изготвен списък от 43 здравословни храни.

Снимка 329170

Източник: iStock

В зависимост от потреблението на тези храни, децата получават оценка на здравословното хранене, която има за цел да отбележи придържането към здравословни хранителни указания, включително ограничаване приема на рафинирани захари, намаляване на приема на мазнини и консумацията на плодове и зеленчуци.

Височината и теглото на децата също се измерват предварително и отново се проверяват две години по-късно.

Резултатите установяват, че тези, които най-добре спазват европейските насоки за здравословно хранене, имат по-добро самочувствие и благосъстояние, независимо от теглото си.

Снимка 329169

Източник: iStock

"След две години открихме, че при малки деца на възраст от две до девет години има връзка между спазването на здравословните хранителни насоки и по-доброто психично здраве, което включва по-малко емоционални проблеми, по-добри взаимоотношения с други деца и по-високо самоуважение", обобщава д-р Louise Arvidsson, един от авторите на изследването от университета в Гьотеборг.