Всяка нова година идва с класации за предходната и тенденции за предстоящата. Платформата Pinterest събира на едно място информация от различни области, следи от какво се интересува и предвещава от какво трябва да се интересуваме в следващите месеци.

Ето и тенденциите в сферата на здравословния начин на живот, за които ще чуваме все по-често през 2019 г. и нищо чудно и ние да им станем последователи.

Те са изведени на база на анализ на данните от 250 милиона потребители. Само за справка - търсенията за "self-care" (грижа за себе си) са се увеличили с цели 140% в последните месеци.

Черен бъз

Сиропът от бъз е една класика, която сигурно си спомняме от детските години. А, както знаем, всичко ново е добре забравено старо.

Снимка 396750

Източник: iStock

А сега забравяме за ягоди, малини и други сладки и кисели плодчета, защото на тяхно място идва бъзът. Славата му датира от векове и се дължи на антиоксидантите в състава му, както и противовъзпалителното му действие.

Независимо дали говорим за рецепта за сироп или за сладко, търсенията, съдържащи ключова дума "бъз", са скочили с близо 400% и се очаква да продължат да вървят нагоре.

Бакухиол

Това е най-актуалната съставка в продуктите за грижа за кожата. Ретинол (витамин, който възстановява кожата и увеличава производството на колаген) с растителен произход, добиван от растението бакучи, който е същевременно нежен и ефикасен. 

Бакухиолът се използва отдавна в медицината и аюрведа, защото има свойството да успокоява обриви и зачервявания, както и да подпомага възстановяването на рани. Затова никак не ни изненадва, че търсенията за него са с 275% повече.

Суперсили

Суперхраните отдавна са на дневен ред за феновете на здравословното хранене. Моринга, акай, мака и спирулина ще са сред най-търсените в Pinterest, с около 140% повече от миналата година.

Планиране

Планерите и тази Коледа са сред най-предпочитаните подаръци, а идеята да планираме стриктно деня, седмицата и годината става все по-привлекателна в това забързано и хаотично ежедневие.

Но планирането е от съществен означение и за един конкретен аспект от този живот - храненето. Ако имаме изготвен план как да се храним здравословно и според нуждите на тялото ни, шансът да постигнем желаните резултати е доста по-голям. Доказват го и тези 475% повече търсения за "nutrition plans" (планове за хранене).

Снимка 396784

Източник: iStock

Козе мляко

Вече го има в хладилната витрина на почти всеки супермаркет. Но освен за директна консумация, то е подходящо и за грижа за кожата. 

Козето мляко е богато на алфа-хидрокси киселини, които подпомагат регенерацията на кожата и премахването на мъртвите клетки, за да бъде здрава и сияйна. Освен това, е много подходящо за чувствителна кожа. Именно по тези причини търсенето на "сапун от козе мляко" се е увеличило с 230%.

Снимка 396787

Източник: iStock

Ластици

Тренировките с ластици също стават все по-популярни. Ако имаме тях, няма нужда да стигнем до фитнеса, за да си направим ползотворна тренировка. Търсенето за тях е скочило с близо 2000%, което ни навежда на мисълта, че май е време и ние да се сдобием с един.

Трезвеност

Да спрем да прекаляваме с алкохола със сигурност е сред новогодишните обещания на мнозина. Именно затова търсим в Pinterest мотивиращи фрази и научни факти, които да ни убедят, че наистина е добра идея да сме трезвеници, предава Independent.

Снимка 381399

Източник: iStock

Джинджифил

Но този път под формата на масло. Търсенията за този продукт са скочили с над 600% през 2018г., така че е време и ние да се запасим с едно шишенце. Можем да го използваме както за ароматна важа, така и за масаж или за лечение на различни болки и болести.