Когато споменем Сейшелските острови, в съзнанието ни изникват картинки на безбрежни плажове, безкраен хоризонт, кристални води и луксозни вили на първа линия.

Истината обаче е, че зад бляскавата фасада на райския архипелаг се крие епидемия, която владее живота на хиляди местни жители.

Наскоро ВВС разкри, че Сейшелската република е страната с най-високо потребление на хероин на глава от населението в света.

Снимка 453823

Източник: iStock

Около 6000 души от общо 94 000 са зависими от хероина, колкото и странно да звучи това за група от хора, живеещи на подобно място.

Това са около 10% от работоспособното население на островната държава.

Вносът на хероин се осъществява изключително лесно заради наличието на над 100 острова, които е трудно да бъдат охранявани постоянно.

Интересното е, че зависимите не са преследвани от местните власти и не биват затваряни в арест или клетка.

Снимка 453825

Източник: iStock

Страната е решила да последва примера на Португалия и да обяви зависимостта от хероин като социален, а не криминален проблем.

Създадена е дори система за лечение на зависимите, което включва ежедневни доставки на метадон до всичките над 2000 регистрирани за програмата души.

Кризата в САЩ, за която никой не говори

Кризата в САЩ, за която никой не говори

Над 64 000 регистрирани смъртни случаи през 2016 г.

Отделят се и средства за организирането на образователни програми и терапевтични групи, като 68% от участниците в тях успяват да се възстановят и да започнат отново работа.