По последни данни на ООН от 2016 г., над 815 милиона души на Земята страдат от хронично недохранване. Над 10% от представителите на човешкия вид нямат сигурен достъп до храна. В същото време една трета от всичката произведена храна на планетата заминава в боклука.

Няма как да не се запитаме що за цивилизация сме?

За щастие в някои държави проблемът е от първостепенна важност и му се отдава доста внимание на правителствено ниво. Наскоро Food Sustainability Index, дъщерен проект на The Economist, публикува класация на държавите, които правят най-големи стъпки към устойчивото производство и разпределяне на хранителни ресурси.

Снимка 392593

Източник: iStock

Преди да видим кой е на челните позиции, е важно да споменем, че рейтингът на всяка държава се определя от три основни фактора - мениджмънт на хранителните отпадъци, устойчиво земеделско производство и хранителна стойност на произведените продукти. Звучи ни като доста смислена класация. 

Добрата новина е, че нашият континент може да се похвали с осем държави, влизащи в топ 10, а лошата е, че България е в последните 10 на всичките 67 разгледани страни. 

Снимка 392591

Източник: iStock

Ние сме след държави като Етиопия, Буркина Фасо и Танзания, но пък сме преди Камерун.

На първо място в класацията е Франция, където изхвърлената храна се равнява на 67 килограма на човек на година. Там се отделя най-много земя за био производство и най-много инвестиции за стимулиране на еко бизнеса.

На второ и трето място са респективно Холандия и Канада, а другата неевропейска държава в топ 10 е Япония. Останалите във възходящ ред са Финландия, Дания, Чехия, Швеция, Австрия и Унгария.