Емблематичната часовникова кула до сградата на Парламента в Лондон ще бъде ремонтирана в продължение на няколко месеца. Цената на ремонта ще е в размер на 29 милиона паунда.

Снимка 231183

Източник: GettyImages

Реставрацията на една от най-големите световни забележителности включва ремонта на часовниковия механизъм, стрелките, пукнатини по кулата, други структурни дефекти и корозия по покрива на часовниковата кула.

Снимка 231186

Източник: GettyImages

Ще бъде инсталиран асансьор, като алтернатива за стъпала на кулата. Осветяването на часовника ще бъдат заменено с ниско енергийни LED светлини.

Снимка 231184

Източник: GettyImages

„Механизмът на часовника ще трябва да бъде спрян за няколко месеца, за да се извърши съществена поддръжка“, заявиха от английската Камара на общините.

С цел да се запази характерното тиктакане на часовника, ще трябва да се отдели време, за да може то да бъде възстановено“, допълни Стив Джагс, заемащ церемониалната позиция "пазител на часовника“ Биг Бен.

Снимка 231187

Източник: GettyImages

Историята на Биг Бен започва преди повече от 150 години. Красивата лондонска часовникова кула в северната част на на Уестминстърския дворец е построена през 1858 година по проект на архитектът Агустус Пугин като част от плана на Чарлз Бари за построяването на нов дворец, след като старият изгорял по време на пожар през 1834 година.

През 1844г. Чарлз Бери иска субсидия от парламента за вграждането на голям часовник с камбана в 93м кула Св. Стефан, който да отмерва най-точното време в Англия и камбанния звън да се чува в цял Лондон.

Снимка 231185

Източник: GettyImages

Часовникът с диаметър 7 м и на височина 55 м от земята е дело на на часовникаря Едуард Джон Дент и сина му Фредерик Дент. Пускането в действие на часовниковия механизъм става тържествено на 7 септември 1859 година.

Камбаната на кулата е направена от мед и калай, тежи 13.5 тона, висока е 2.2м и широка 2.9 м.

Наречена е Биг Бен на Сър Бенджамин Хол, чието име е гравирано върху нея. Интересно, е че леярницата, където е излята камбаната, все още работи на същото място и днес. Има и 4 по-малки звънци, които отброяват четвърт часовете и се наричат "малките бен".

Снимка 231182

Източник: GettyImages

Независимо от факта, че Биг Бен е популярното название на камбаната, много често така наричат часовника и кулата, в която той се намира. Кулата няма асансьор, така че пред желаещите да се качат има 334 стъпала.