Роботи тук, роботи там. Едните ни заместват на работното място, другите ни чистят дома. Направо да се чуди човек да се плаши ли или да се радва. Докато не сме застрашени от уволнение заради изкуствен интелект, който се справя по-добре от нас и не мрънка за повишение, можем да сме по-скоро доволни от технологичния напредък.

Поредната готина джаджа, която уж не ни трябва особено, но пък тропаме с крак като малките деца и си повтаряме "Искам, искам", е роботът Hexa. Името му идва от шестте крака. С тях машинката е досущ като паяк. Но далеч от онези, които ни карат да се качим на някой стол и с ужасена физиономия да чакаме някой да го убие.

Снимка 368729

Източник: Facebook / NOUS LES INGENIEURS

Най-малкото защото Hexa има много по-важна мисия от тази да ни изкарва акълите. Универсалното роботче, има една много любима функция - гостоприемно приютява цвете в саксия в горната си част започва да се грижи за него, сякаш му е дете. Уточнява се, че става дума за сукуленти.

Hexa е оборудван с моторчета и сензори, както и с операционна система Linux и камера. Комуникира чрез WiFi. От пекинската стартъп компания Vincross, разработила робота, твърдят, че той може да разпознава кога повереното му растение има нужда от светлина и вода.

Водата не му я осигурява сам, но ни подсеща, че е време да го полеем с танцуващи движения, пише Daily Mail. Как да му откаже човек.

Е, със светлината се оправя много по-добре. С малките си шест крачета се придвижва до повърхност, където слънцето е по-щедро, а растението ще е по-щастливо. А ако то е щастливо, и роботът е щастлив. И го показва.

Samsung работи по домашен робот

Samsung работи по домашен робот

Наподобява BB-8 от “Междузвездни войни”

Създателите се надяват роботът, който идва в нашия дом с мир, да помогне да преодолеем предразсъдъците към машините, които все повече завладяват живота ни. Но преди това трябва да преодолеем и високата му цена - 950 долара за версията с кабел и 1000 за безжичната.